Фалшиви PCR тестове за коронавирус са в основата на изхвърлянето на „Слован“ от Шампионската лига, сензационно разкриха от потърпевшия клуб, в който играе и българският национал Васил Божиков.

Новината наля ново масло в огъня на скандалното изхвърляне на словашкия шампион, който получи служебна загуба от фарьорския „Клаксвик“ на 19 август. Тогава при пристигането си във Фарьорските острови за мача делегацията на "Слован" е била подложена на тестове за COVID-19. Оказало се, че единият от масажистите на словашкия тим е заразен. Затова целият отбор е поставен под изолация и не можеше да играе срещу "Клаксвик". УЕФА разреши "Слован" да прати втория си отбор за мача, но се оказа, че при пристигането в Торсхавн и при във втората група има заразени.

Затова фарьорският тим получи служебна победа и се класира за втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Сега словашкият шампион изрази съмнения за резултатите от фарьорската лаборатория и заподозря, че умишлено са били представени положителни тестове. Повод за твърденията дава фактът, че всички от двете групи на "Слован", пътували до Торсхавн, са се подложили на пълни PCR изследвания при завръщането си в Братислава. Те са показали, че никой не е заразен и не е боледувал от COVID-19.

„Съмняваме се в направените тестове във Фарьорските острови и истинността на техните резултати, според нас става въпрос за умишлена фалшификация. Добре знаем, че тези факти няма да променят решението на УЕФА, но сме длъжни да ги направим публично достояние. Чувстваме се изключително ощетени“, заявиха от „Слован“, цитирани от Монитор, и увериха, че ще търсят правата си в съда.