Днес в груповата фаза на Шампионската лига ще дебютира нападателят на националния тим Божидар Краев. С неговия датски "Мидтиланд" той ще гостува на "Аталанта" в Бергамо и, ако се появи в игра, ще стане 19-ият българин, който ще носи фланелката на чуждестранен клуб в турнира на богатите.

В тази престижна компания не включваме бившия бранител на "Левски" Игор Томашич. Той получи наш паспорт през 2006 година, а преди това има мачове в турнира с екипа на белгийския "Генк", пише "Мач Телеграф".

Разбира се, на фона сегашното ниво на родния футбол постижението на Краев е страхотно, но той ще трябва да се потруди много, за да се доближи до най-успешните ни представители в турнира.

За съжаление той не е печелен от българин. През 1992 г. Христо Стоичков и "Барса" вдигнаха Ушатата, но това бе последното издание на Купата на европейските шампион, която след това бе реформирана на Шампионска лига.

Две години по-късно Ицо отново стигна до финала, но каталунците бяха разгромени от "Милан" с 4:0 в Атина.

Стоичков успя да запише само 10 мача в ШЛ, защото по онова време групите бяха само 2 и до тях се стигаше след пресявки, а форматът предлагаше само един полуфинал и след това финал.

Димитър Бербатов е абсолютният рекордьор по мачове и голове в турнира. Водещият реализатор на България за всички времена има 37 мача и 11 попадения в същинската фаза на турнира и надали някога ще бъде дори доближен. Митко дебютира в ШЛ през сезон 2001/02 с екипа на "Леверкузен", като имаше и огромен принос за сензационния финал на „аспирините“, който бе загубен с 1:2 срещу "Реал" (Мадрид) в Глазгоу.

След това Бербатов имаше още 2 големи шанса да вдигне трофея, но през 2009 година с "Манчестър Юнайтед" загуби с 0:2 от "Барселона" на финала в Рим. Два сезона по-късно пък бе изваден от групата в последния момент от Сър Алекс Фъргюсън, а „червените дяволи“ отново паднаха от Барса с 1:3 на „Уембли“.

От останалите българи най-близо до директна битка за трофея бе Емил Костадинов. През 1994 година с екипа на "Порто" той игра полуфинал, но имаше нещастието да срещне "Барса" на Стоичков в един мач на „Камп Ноу“. Той бе спечелен от каталунците с 3:0 след 2 гола на Ицо и едно попадение на Роналд Куман.

Доскорошният български национал Георги Миланов е на второ място по мачове в ШЛ, след като изкара 5 успешни сезона в ЦСКА (Москва), спечели 2 титли на Русия и записа сериозната бройка от 25 мача в турнира.