Европейската футболна централа (УЕФА) обмисля сериозна промяна във формата на Шампионска лига с цел тя да стане още по-интересна. Обсъжда се в бъдеще надпреварата да носи името Супер Шампионска лига и евентуално да стартира от лятото на 2024 година, пише „AS“.

Както е известно, европейската федерация работи върху промени в турнира с цел да преустанови недоволството на повечето на най-големите и богати клубове, които заплашиха да си направят тяхна си отделна Суперлига и да напуснат ШЛ. Всяка отделна федерация обаче също ще трябва да направи компромиси във формата на своите първенства, което едва ли ще е толкова лесно.

Смята се, че се дискутират различни варианти по структурата, като цялостната идея е досегашната не толкова вече интересна за мнозина групова фаза в ШЛ да бъде променена. Има предложение всеки клуб да има по 10 срещи в груповата фаза, след което евентуално да преминава към преките елиминации. Така, ако в момента един отбор може да запише най-много по 13 срещи (б.р. - 6 в групите и 7 след това, стига преди това да не е минавал през квалификациите) в турнира, то занапред броят им ще е 17.

Най-важното изискване, което се очертава, е отделните федерации да се съгласят на драстични промени в броя на мачовете в местните си надпревари. Тъй като Супер Шампионската лига предвижда повече двубои за всеки един тим, то трябва да се редуцира броят на двубоите в съответните шампионати и местните купи. За предпочитане е лигите да ограничат клубовете си до 18 или най-добре до 16 клуба. В турните за купата пък не би трябвало всеки тим да изиграва повече от 4-5 срещи.

Съществува голяма вероятност някои двубои от Супер Шампионската лига да се играят и през уикендите, което означава, че въпросните клубове ще трябва да са свободни откъм срещи в родните си първенства по това време.

„AS“, цириран от Монитор, твърди, че в момента президентът на УЕФА Александър Чеферин преговаря с представители на пет от членовете на Европейската клубна асоциация (ECA) - "Реал" (Мадрид), "Ювентус", "Манчестър Юнайтед", "Фенербахче" и ПСЖ. Обсъжда се учредяването на нова компания, в която УЕФА и клубовете заедно да са стейкхолдъри по подобие на схемата във Висшата лига в Англия. Не е ясно кои точно клубове биха се съгласили на такава договорка, но се предполага, че ще са водещите в Европа. По този начин те ще се имат по-голяма роля и ще взимат по-висок дял от приходите.

Засега планът е за 9-годишен проект, който да стартира от 2024 година. Има шанс, ако се стигне до по-бързо договаряне, Супер Шампионската лига да стартира по-рано - от 2023 година или дори от 2022 година.