Настъпи часът на истината за Манчестър Сити и Пари Сен Жермен в Шампионската лига. Гражданите протягат ръце към историческия си първи финал в надпреварата, докато французите ще се опитат да направят обрат на реванша и да изравнят върховото си постижение от миналата година.

Само преди седмица тимът на Пеп Гуардиола взе важен аванс като гост, а историята дава съвсем минимален шанс на ПСЖ до продължи. Само 7% са отборите в евротурнирите, които са успявали да продължат напред, след като са паднали с 1:2 вкъщи в първия мач. Статистиката е на база 378 такива случаи в международните надпревари на Стария континент от сезон 1970/71 насам.

Докато наставникът на Ман Сити може да разчита на всичко най-добро за реванша с ПСЖ, същото не важи в пълна степен за гостите от Франция. От основните играчи халфът Идриса Гей е наказан, а Килиан Мбапе е с болки в прасеца. Почетино и феновете ще треперят до последно за здравето на водещия голмайстор, но все пак треньорът е оптимист и изрази увереност, че Килиан ще бъде готов за игра. Най-вероятно той ще започне като титуляр, но едва ли кондицията му е на 100% заради нарушената подготовка, липсата на достатъчно тренировки и пропускането на мача с Ланс от вътрешното първенство през уикенда.

Френските медии дори забелязаха, че Мбапе накуцва леко вчера сутринта, когато пристигна на летище "Льо Бурже", за да хване полета за Манчестър. Все пак се уточнява, че в клуба са оптимисти за участието на звездата от първата минута на реванша.

Именно Мбапе и Неймар, от които се очакваше най-много, се оказаха и големите длъжници при загубата на ПСЖ с 1:2 миналата седмица. Килиан не се отчете с почти нищо и бе незабележим на терена, същото може да се каже и за твърде пасивния Неймар. ПСЖ има нужда от минимум два гола на реванша, в противен случай Пеп Гуардиола ще стигне първия си финал в ШЛ след 10 години чакане, пише "Тема спорт". За последно той се добра до сблъсъка за трофея през 2011-а на "Уембли", когато начело на Барса грабна отличието след 3:1 над Манчестър Юнайтед.

Много е възможно тази година отново да станем свидетели на изцяло английски финали и в двата турнира на УЕФА. Същото бе през 2019-а, когато за ШЛ играха Ливърпул срещу Тотнъм, а за ЛЕ - Челси срещу Арсенал. Сега има реален шанс да гледаме Сити срещу Челси в първия турнир и Манчестър Юнайтед срещу Арсенал във втория.

Повод за оптимизъм в Сити е фактът, че тимът още няма загуба на международното поле този сезон, а балансът на тима в надпреварата за Ушатата купа е 10-1-0. В същото време ПСЖ вече натрупа 4 поражения в Европа през кампанията, при 6 победи и 1 равенство (също от 11 срещи).

Освен това тимът от Манчестър е вкарал 58 гола в последните си 24 мача в ШЛ, а за последните 3 сезона постижението на гражданите е 74 отбелязани попадения в турнира и само 25 допуснати (при баланс 23-4-3). Ако гражданите отстранят ПСЖ, за трети пореден сезон на финала ще има отбор, който за първи път стига до спора за отличието. През 2019 г. това бе Тотнъм, през 2020 г. ПСЖ, но и двата тима загубиха съответно от Ливърпул и Байерн.

Снимка: БГНЕС