Бенфика и Аякс не излъчиха победител в първи осминафинален мач в Шампионската лига. Срещата на „Да Луж” завърши 2:2. Гостите на два пъти повеждаха чрез Душан Тадич (18) и Себастиан Алер (29), но първо котдивоарецът си вкара автогол в 26-ата минута, а след това Роман Яремчук в 72-ата минута оформи крайното 2:2.

Двата отбора изиграха двуостър мач, който беше изпъстрен с голови положения и пред двете врати. Вратарите Влаходимос и Пасвеер на няколко пъти демонстрираха добър рефлекс, а веднъж и Алер изпусна от няколко метра да вкара в опразнената врата.

Първият удар към една от двете врати беше в 3-ата минута. Грималдо центрира от пряк свободен удар, а Отаменди стреля с глава, но не затрудни Пасвеер. Малко след това Влаходимос не се затрудни с шут на Антони от средна дистанция.

В 18-ата минута Аякс поведе. Грималдо сбърка отляво, като позволи на Мазрауи да му отнеме. Мароканецът комбинира с Антони, след което с прецизно центриране намери Тадич, а той с удар от движение матира Влаходимос.

В 25-ата минута Пасвеер спаси вратата си от автогол. Рафа Силва проби отдясно, навлезе в наказателното поле и опита подаване, като топката рикошира в Мартинес и само добрата намеса на вратаря предотврати изравняването на резултата. Последва корнер, след който вече нямаше какво да спаси Аякс. Вертонген на два пъти опита удари, които бяха блокирани от Мазрауи. Белгиецът отново овладя топката и пусна успореден пас, който Алер засече в собствената си врата.

В 29-ата минута нидерландският гранд отново излезе напред в резултата. Лисандро Мартинес получи отляво и центрира в наказателното поле, където Алер успя да надиграе Вертонген и от трудна позиция да нанесе удар. Влаходимос изби, но при добавката на котдивоарския национал нямаше какво да направи.

В 40-ата минута гостите организираха нова опасна атака. Гравенберх се измъкна отляво и намери Алер, който беше блокиран. Топката отново се озова в осмицата, който намери Мазрауи на границата на наказателното поле. Мароканският защитник отправи удар, който Влаходимос спаси. Три минути по-късно Алварес получи в наказателното поле и потърси далечния ъгъл, но топката срещна гредата. Кълбото се озова в Алер, който от няколко метра на празна врата пропусна.

Втората част започна с добра възможност за „орлите“. Рафа Силва намери Евертон пред наказателното поле. Бразилецът финтира съперник и отправи удар, който след рикошет мина опасно покрай вратата. В 60-ата минута Рафа Силва проби отдясно и опита успореден пас към Дарвин Нунес, но уругваецът не успя да засече. Малко след това Нунес отправи мощен удар от границата на наказателното поле, но топката мина покрай вратата, пише "Тема спорт".

В 67-ата минута Бенфика поиска дузпа след падане на Рамос при разбъркване в наказателното поле. Ситуацията беше прегледана от ВАР и играта подновена с аут. Три минути по-късно Рафа Силва изведе Яремчук сам срещу вратаря, но нападателят не се ориентира добре и топката му беше избита.

Домакините стигнаха до изравнителе гол в 72-ата минута. Тогава възпитаниците на Нелсон Верисимо организираха бърза атака. Топката стигна до Нунес, който отправи тежък удар, който беше отразен от Пасвеер. Защитниците на Аякс реагираха лошо, което позволи на резервата Роман Яремчук с глава да вкара на празна врата за 2:2. Малко преди това Юриан Тимбер падна в наказателното поле на Бенфика след съприкосновение с Отаменди, но дузпа не беше отсъдена.

В 85-ата минута Нунес и Антони се спречкаха, при което уругваецът се строполи на тревата, преигравайки, че е бил ударен. В крайна сметка бразилецът беше декориран в жълто. В продължението на мача Антони отправи коварен удар, който Влаходимос успя да избие.

Реваншът в Амстердам е на 15 март.