Полякът Шимон Марчиняк остава главен съдия на финала на Шампионската лига, след като той се извини за участие в събитие, свързано с крайнодясната политическа партия "Конфедерация" в родината му, съобщиха от Европейската футболна федерация.

УЕФА разследваше присъствието на Марчиняк на среща в Катовице в понеделник, организирана от полския крайнодесен лидер Славомир Ментцен, но го остави да ръководи финалната среща от Шампионската лига след извинение.

"УЕФА проучи обстойно обвиненията, свързани с участието на Шимон Марчиняк в събитие, организирано в Катовице на 29 май. Вчера се ангажирахме да съберем цялата необходима информация и поискахме спешни разяснения по този въпрос. След щателна проверка получихме изявление от г-н Марчиняк, в което той изразява най-дълбоките си извинения и пояснява всичко относно участието му в това събитие", се казва в изявление на централата.

Европейската централа назначи Марчиняк миналия месец за съдия на финала на Шампионската лига между Манчестър Сити и Интер Милано в Истанбул на 10 юни.

Ментцен, съпредседател на партията Конфедерация, лансира политическия лозунг "Ние сме срещу евреите, гейовете, абортите, данъчното облагане и Европейския съюз". Антирасистката група "Never Again" призова УЕФА да отстрани Марчиняк, след като медиите съобщиха, че той бил един от основните лектори на събитие, организирано от Ментцен в Международния конгресен център в Катовице.

42-годишният Марчиняк стана първият полски рефер, ръководил финал на Световното първенство в Катар миналия декември, когато Аржентина победи Франция след изпълнение на дузпи.

По-рано днес в пост в Инстаграм Марчиняк отрече обвиненията и заяви, че няма нищо общо с политиката.