В началото на този век Пеп Гуардиола напуска Барселона и подписва с Бреша. Неговият престой на Ботуша е помрачен от наказания и контузии, но все пак каталунецът успява да се изправи срещу Симоне Индзаги, тогава нападател на Лацио. 21 години по-късно двамата са треньори на Манчестър Сити и Интер – съперниците в предстоящия финал на Шампионската лига.

След време някои наглед безобидни мачове придобиват изцяло ново измерение. Такъв пример е Каен – Льо Авър през септември 2013 година, когато Нголо Канте и Рияд Марез се срещат в Лига 2 на Франция. Осем години по-късно двамата мъже се срещнаха във финала на Шампионската лига (Челси – Ман Сити), придавайки изцяло нов облик на споменатото дерби на Нормандия през 2013 година. И за да останем с темата за финала на Шампионската лига, този сезон 2022/23 ще изправи двама треньори, които ще кръстосат шпаги за първи път: Симоне Индзаги и Пеп Гуардиола. Или поне за първи път като наставници, защото Симоне и Пеп вече са се изправяли един срещу друг. Беше сякаш в друг живот, преди 21 години…

На 4 ноември 2001 г. Лацио приема Бреша на „Олимпико. На терена от страната на домакините е 25-годишният Симоне Индзаги. От другата страна е вече опитният Гуардиола, дошъл в Бреша, за да предаде опита, натрупан след дългите си сезони в първия отбор на Барселона. Търсенето на ново предизвикателство го отвежда на стадион „Марио Ригамонти“, където треньор му е Карло Мацоне, а в отбора на Бреша играе не кой да е, а Роберто Баджо. Гуардиола дебютира в Серия А на 14 октомври 2001 г. в домакински мач срещу Киево. За протокола той е заменен в 67-ата минута от… Лука Тони. Когато идва гостуването на Лацио, Пеп и неговите съотборници са комфортно на шестото място, а орлите от Рим са имали катастрофален старт на кампанията (намирайки се на 16-ата позиция). Домакинството на Бреша изглежда като идеална възможност за лациалите да тръгнат нагоре. На хартия в техния състав са далеч по-качествените играчи като Неста, Стам, Станкович, Креспо и Симоне Индзаги, пристигал в столицата от Пиаченца през лятото на 1999 г. Малкият брат на Пипо обаче има трудности да се наложи на „Олимпико“ в конкуренцията на играчи като Салас и Клаудио Лопес, но във въпросния 4 ноември 2001 г. треньорът Дзакерони решава да го пусне заедно с Креспо в предни позиции. Може би става въпрос и за суеверие. Индзаги не се е разписвал в Серия А точно от година, откакто бележи два пъти на 30 октомври 2000 г. срещу… Бреша.

По същото време Гуардиола вече се е превърнал в нещо като талисман за новия си отбор. Когато той е на терена, Бреша няма загуба, но традицията е нарушена именно срещу Лацио на „Олимпико“. Раздразнени от неуспешния старт на кампанията (една победа, три равенства и пет загуби), бианкочелестите отприщват цялото си разочарование срещу претоварените играчи на съперника. Още в 5-ата минута Креспо открива с фина пета след центриране на Поборски. Аржентинецът оформя хеттрик за крайното 5:0, а едно от попаденията бележи Симоне Индзаги, който слага край на 370-дневната си суша в Серия А. Получава асистенция от Креспо, а за последния гол му връща услугата с пас. Изиграл пълни 90 минути, Гуардиола е безсилен да спре тежката загуба, но на следващия ден все пак получава най-високата оценка от своя отбор в „Гадзета дело спорт” – петица.

Загубата от Лацио бележи началото на проблемите за Бреша. Само няколко седмици по-късно (на 21 ноември) е разкрито, че Пеп е дал положителна проба за нандролон (анаболен стероид, забранена субстанция) по време на антидопингов контрол след мача Пиаченца – Бреша (20 октомври). На 28 октомври пък Италианският олимпийски комитет (CONI) обявява, че играчът отново е дал положителна проба за нандролон след Лацио – Бреша. Наказан е за 4 месеца, които изтърпява, а чак през 2009 г. името му е изчистено – научно се доказва, че определени организми могат сами да произвеждат нандролон (в ниски дози).

Пеп се завръща на терена на 24 март 2002 г. и успява да участва в чудотворното спасение на Бреша след 3:0 над Болоня в последния кръг.

Гуардиола и Индзаги се изправят един срещу и в края на сезон 2002/03, когато Лацио печели с 3:1. Индзаги обаче е сменен още в 31-вата минута от Коради, докато Пеп играе пълни 90 минути за гостите. 20 години по-късно съдбите им отново се пресичат във финала на Шампионската лига.

SO FOOT, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС