Суперлигата не е мъртва като идея, поне докато Върховният съд на Европейския съюз не произнесе присъдата си в четвъртък, 21 декември.

Спорът между УЕФА и основателите на Суперлигата е заради легитимността на турнира, който бе замислен като идея в средата на 2021 г. Основателите на Суперлигата са лидери на мощните европейски клубове Реал Мадрид, Барселона и Ювентус и съдиха УЕФА за конфликт на интереси.

Те също така твърдят, че УЕФА и ФИФА имат незаконен монопол върху организацията на всички футболни състезания. Както съобщава испанският вестник "Мундо Депортиво", цитиран от "Труд", проектът за Суперлигата все още е жив и може да получи нов тласък след решението на Върховния съд.

Така Барселона и Реал могат да получат един милиард евро съдебни обезщетения. 

Суперлигата е замислена като състезание на най-силните футболни клубове в Европа. По време на формирането му от клубовете-основателки са се свързали с около 60 други отбори, които биха могли да участват в него. 

Проектът за Суперлигата бързо беше заглушен от яростната реакция на УЕФА, която заплаши със санкции поради евентуалния статут на Суперлигата на пряк конкурент на Шампионска лига. 

Снимка: БГНЕС