Днес е важен ден за европейския футобл. Становището на Съда на Европейския съюз по жалбата, подадена от основателите на Суперлигата, относно ролята на Уефа и ФИФА във футбола се очаква този четвъртък, 21 декември. Въпросите, по които ще бъде дадено становище, са шест и могат да се обобщят по следния начин: Законосъобразна ли е монополната позиция на Уефа и ФИФА в областта на футбола или представлява злоупотреба с господстващо положение?

Всичко стартира в една мрачна вечер на 21 януари 2021 г. когато големите клубове обявиха, че ще се обединят в нова Суперлига. Клубовете водени от Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, подготвяха турнир с 20 отбора, разделени на 2 групи по 10.Бяха намерили и огромно финансиране от американски банки с премии между 55 и 240 млн. евро на отбор.

Основателите на Суперлигата бяха Реал М, Барселона, Атлетико М, Ювентус, Милан, Интер, Манчестър С, Манчестър Юн, Челси, Арсенал, Тотнъм и Ливърпул. Но само 48 часа след раждането на лигата, дойде и края и. УЕФА заплаши замесените с изхвърляне, футболните федерации се противопоставиха и клубовете се отказаха от идеята си. Но някои от тях заведоха дело срещу УЕФА за монопол и сега ще бъде ясно какво е решението.

УЕФА има изпълнителна, законодателна и съдебна власт над клубовете. Преди 12 месеца генералният адвокат Атанасиос Рантос в необвързващо становище се съгласи с ФИФА и УЕФА, че "правилата, съгласно които всяко ново състезание подлежи на предварително одобрение от ФИФА-Уефа, са съвместими с правото на ЕС в областта на конкуренцията". През март миналата година обаче генералният адвокат Мачей Спунар представи друго необвързващо становище, в което се твърди, че правилата на УЕФА за играчите в академиите са частично несъвместими с правото на ЕС.

Какви са сценариите днес? Решението на петнадесетте съдии от Съда на ЕС може да доведе до следните развръзки. Потвърждаване на статуквото: Съдът на ЕС признава легитимността на господстващото положение на УЕФА в европейския футбол или присъждане в полза на жалбата (изцяло или частично). Съдът на ЕС се произнася срещу монопола на УЕФА в Европа, което води до възможността за възникване на нови лиги и създаване на алтернативни модели, които могат да съществуват съвместно с УЕФА и ФИФА.

"Играл съм футбол и знам кога се губи. За мен те вече са загубили", заяви пред "Гадзета дело спорт" Карл-Хайнц Румениге, легендата на Интер и Байерн, на които беше главен изпълнителен директор, а сега член на управителния съвет. Не съм притеснен, бях в нощта, когато обявиха Суперлигата, но след това за два дни балонът се спука. Поражението им се крие в отхвърлянето на проекта от страна на Европа. Липсва само потвърждение. В самото име беше заложена философията им: "супер", те искаха да превъзхождат всичко. На първенствата, на Шампионската лига, на футбола - продължи Румениге - Купуваш си място в първенството, защото си богат и печелиш пари, дори и да не печелиш на терена"

"План А, с най-добрите европейски отбори, беше само алиби: целта им е да включат арабски, американски, да направят международен турнир. Но тогава се губи същността на футбола. Лигите съществуват от цял живот, от няколко живота. Те са корените на футбола. Серия А ще се превърне в Серия Б, а Бундеслигата - във втора дивизия. Слаби турнири. И всичко това, за да се навреди на Висшата лига, която печели повече, защото е по-добра. Преди всичко испанците искаха да я увредят, Флорентино има визия за футбола, която е преди всичко икономическа. Но при нас заслугите надделяват. Ако си добър на терена печелиш. Последният пример е Копенхаген на осминафинал в Шампионската лига. Те се класираха и за тях това беше като Коледа. Във футбола има и немислимото - емоцията. А Уефа предлага най-добрия възможен турнир, новата Шампионска лига с 36 участници ще бъде още по-зрелищна и отворена".