Нови два мача от 1/8-хиналите на Шампионската лига ще се изиграят във вторник. Арсенал посреща Порто, а Барселона е домакин на Наполи. И двете срещи са от 22,00 часа бълрагско време.

В Неапол видяхме титаничен сблъсък между двама от най-добрите нападатели в света. С попадение в 60-ата минута Левандовски изведе Барса напред, но Осимен изравни четвърт час по-късно. Голът за Наполи падна след единствения точен удар за тима в мача.

Каталунците вече на два пъти са елиминирал този противник в последните години. През 2020 година те спечелиха реванша с 3:1. Първият мач в Испания бе завършил 1:1. Две години по-късно срещата на "Камп Ноу" завърши 1:1, но Барселона сечели с 4:2 гостуването си в Неапол.

И двата отбора натрупаха поредица от срещи, в които поражение липсва, но пък някой от допуснатите равенства се броят за провал. Барселона е непобедена в осем мача, като спечели пет от тях. С едва 1:0 бе надигран Майорка в петък, но добрата новина е третата поредна суха мрежа в една кампания, в която отбраната на тима не се представя на желаното ниво. Наполи пък завърши 1:1 с Торино в домакинство от Серия А, като точката ги оставя на седем от Топ 4.

Арсенал излиза срещу Порто у дома с гол пасив. Въпреки това, букмейкърите са убедени, че „топчиите“ ще преодолеят своя противник и то дори с лекота.

Англичаните бяха фаворит и в първия мач, но Порто умело успяваше да руши играта и дори не позволи на Сака и компания да отправят точен удар, а Магаляеш и Салиба бяха неутрализирани при десет ъглови удара. В това време „драконите“ не бяха никак безопасни на контраатака и със страхотен гол на Галено, дълбоко в добавеното време, успяха да да се сдобият с ценен гол аванс. Това бе и трета поредна домакинска победа за Порто в съперничеството, но Арсенал на свой ред е с 3 от 3 в Лондон и все още без допуснат гол.

След кратката пауза в Англия в средата на януари, Арсенал се намира във феноменална форма, като спечели всичките си осем мача от първенството. Повечето от тях бяха взети с лекота и голова мощ, но не така бе срещу Брентфорд в събота. Лековата грешка на Рамсдейл бе напът да коства трите точки за „топчиите“, но Хаверц донесе успеха за 2:1 с гол в 86-ата минута. Трябва да отчета, че стражът на столичани се отличи с ключови намеси през втората част, които предотвратиха сигурни попадения в неговата врата. Този успех пък означаваше и първо място в подреждането с по-добра голова разлика пред Ливърпул.

Порто не е лидер в своя шампионат, а и едва ли в оставащите кръгове ще се замеси в спора за титлата с Бенфика и Спортинг. Не са малко грешните стъпки пред отбора през този сезон, но те могат да бъдат опростени с добър мач днес. В началото на месеца пък „Драконите“ успяха да разбият своя голям опонент Бенфика с 5:0 у дома, а преди дни взеха успех и с 3:0 като гост на Портимонензе. /БГНЕС