Галерия

Ливърпул спечели тазгодишното издание на Шампионска лига, след като на финала на стадион "Уанда Метрополитано" победи Тотнъм с 2:0.

Мърсисайдци успяха да поведат в резултата още във втората минута, след като получиха правото да изпълнят дузпа. Това е и най-бързо отсъденият наказателен удар в историята на финалите в турнира - едва в 23-ата секунда.

При този резултат завърши и първото полувреме. През втората част "шпорите" видимо вдигнаха оборотите и на няколко пъти имаха прекрасни възможности да изравнят, но това така и не се случи. Точно обратното - мърсисайдци нанесоха своя втори удар, благодарение на Дивок Ориги (88').

Така Ливърпул се поздрави с трофея за шести път в своята история. Освен през тази година, мърсисайдци печелят на Шампионската лига през 1977, 1978, 1981, 1984 и 2005. Тотнъм пък очевидно ще трябва да почака още до жадувания първи триумф в турнира на богатите, но с оглед на играта на тима, това може да се случи съвсем скоро.

Проследете развоя на мача по минути тук

Драмата започна още след първите секунди на мача. Муса Сисоко игра с ръка в наказателното поле и съдията Дамир Скомина не се поколеба да посочи бялата точка. Мохамед Салах се нагърби с отговорността и не сгреши - 0:1.

Попадението сякаш не повлия психически на "шпорите" и те моментално се втурнаха да търсят изравняването, настанявайки се трайно в половината на мърсисайдци.

Въпреки това, в 16-ата минута Трент Алекзандър-Арнолд се опита да изненада вратаря Юго Лорис с изстрел от далечна дистанция, който без малко не порази неговия десен ъгъл.

В 22-ата минута Салах получи добро подаване в наказателното поле и шутира от малък ъгъл. Ударът му обаче бе блокиран от Ян Вертонген. Малко след това Дани Роуз успя да пресече опасно центриране от Садио Мане към египтянина.

В следващите минути темпото на игра леко спадна. Тотнъм се опитваше да пробие халфовата линия на Ливърпул, но това не се случваше, тъй като мърсисайдци демонстрираха добра концентрация в средата на терена. 

В 39-ата минута Андрю Робъртсън Робъртсън отправи мощен изстрел от границата на наказателното поле. Вратарят Юго Лорис обаче отрази удара по великолепен начин. Така първото полувреме завърши без повече голове.

През втората част "шпорите" видимо вдигнаха оборотите. В 54-ата минута Деле Али бе много близо до изравнителното попадение. Футболистът получи страхотно подаване дълбоко в пеналтерията, но не успя да нанесе удар по посока на вратата.

В 61-ата минута Кристиан Ериксен изстреля топката към вратата от много обещаваща позиция извън наказателното поле, но тя беше блокирана от Върджил ван Дайк.

В 69-ата минута Джеймс Милнър получи топката след страхотен дрибъл на Садио Мане и от границата на пеналтерията отправи плътен изстрел по земя. Кълбото обаче профуча покрай лявата греда на Лорис.

В 80-ата минута "шпорите" пропуснаха две 100-процентови положения в рамките на само пет секунди. Първо Алисон спаси изстрел отдалеч на Сон, а малко по-късно му се наложи да отразява и удар по земя на Лукас Моура.

В 84-ата минута Кристиан Ериксен изпълни по прекрасен начин пряк свободен удар от границата на пеналтерията, но Алисон се хвърли по невероятен начин, за да отрази шута.

В последните минути на срещата Дивок Ориги оформи крайния резултат. Футболистът получи топката в наказателното поле и с диагонален изстрел по земя матира Лорис - 0:2.

Тотнъм - Ливърпул 0:2

Голмайстори: Мохамед Салах (2'д.), Дивок Ориги (88')

Тотнъм: Лорис, Трипиър, Алдервейрелд, Вертонген, Роуз, Сисоко (Дайър 74'), Уинкс (Моура 66'), Ериксен, Али (Йоренте 82'), Сон, Кейн
Мениджър: Маурисио Почетино

Ливърпул: Алисон, Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Вайналдум (Милнър 62'), Фирмино (Ориги 58'), Мане (Гомес 90'), Салах
Мениджър: Юрген Клоп

Мадрид, стадион "Уанда Метрополитано"
Съдия: Дамир Скомина

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/dRgk_FSUlc4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>