Челси изненада цяла Европа и противно на всички предварителни прогнози усмири напълно прословутото нападание на Барса в първия полуфинален мач от Шампионската Лига. Срещата, играна на стадиона на каталунците Ноу Камп, завърши при резултат 0:0.

Резултатът напълно отговаря на показаното от двата отбора, тъй като за цял мач двата отбора не създадоха почти никакви положения. Така не се сбъднаха прогнозите на треньора на Челси Гус Хидинк, който предричаше отворен сблъсък.

Преди мача той бе заявил, че неговият отбор няма да седи и да чака в своята половина. Точно това обаче се случи и с бетон в защита англичаните постигнаха своето.

Много коментираният преди мача дуел между Жозе Босингва и Лео Меси завърши с категоричен победител. За изненада на всички обаче това бе защитникът на Челси, който напълно неутрализира Лионел Меси. Аржентинецът изигра вероятно най-слабия си мач през сезона и не направи нито един от типичните си пробиви.

Едва след изтичане на 89 минути Барса леко се събуди и стигна до две чисти положения, но те бяха пропиляни от резервите Боян Къркич и Александър Хлеб.

Все пак нулевият резултат, макар и изненадващ, оставя напълно отворена интригата за реванша в Лондон.



Голямата изненада в състава на Барселона бе отсъствието на капитана Карлес Пуйол, който бе оставен на резервната скамейка и вместо него в центъра на отбраната бяха Жерард Пике и Рафаел Маркес.

Гус Хидинк пък  бе решил да заложи на схема с петима полузащитници, пускайки в игра едновременно двамата дефанзивни халфове Майкъл Есиен и Джон Оби Микел.

Първата опасност бе пред вратата на Челси, когато в първата минута Самуел Ето'о засече с глава центриране от фаул, но бе отсъдена засада.

В 4-та минута след триходова комбинация между Малуда, Есиен  и Лампард последният стреля от 20 метра, но неточно.

Барса наложи очакваното си териториално превъзходство, но срещаше абсолютно хладнокръвната и организирана защита на Челси. За първи път през този сезон каталунците не успяваха да създадат паника в отбраната на гостуващия на техния стадион съперник.

В първите трийсетина минути не се стигна до нито едно сериозно положение пред Петер Чех. Ето'о и Меси опитаха далечни удари, но в тях нямаше абсолютно никаква опасност. Едва изстрелът на Шави в 28-та минута се насочи близо до вратата, но мина на метър встрани от сглобката.

Прибралият се плътно в полето си отбор на Челси обаче плащаше данък за стабилността отзад и съответно почти не излизаше от своята половина.

Едва в 34-та минута Анри успя да нанесе плътен и опасен удар от 15 метра, който мина през купа от играчи и Чех трябваше с вещина да избива в корнер.

В 39-та минута обаче Челси бе този, който стигна до стопроцентово положение. Рафа Маркес върна грешен пас назад и подари топката на Дрогба. Той излязал фронтално срещу Валдес стреля мощно, но вратарят парира. Дрогба имаше възможност и за добавка и опита технично прехвърляне, но Валдес отново се намеси нехарактерно стабилно за себе си.

Малко след това защитата на Барса за втори път подари топката на Дрогба, макар и този път не чак толкова близо до вратата. Той напредна и опита да финтира последния защитник пред него, но се подхлъзна и падна.

Двата отбора стояха толкова стабилно, че единствено грубите грешки водеха до опасни положения и Барса също получи подарък. Бранислав Иванович не пресече извеждащ пас към Анри по дясното крило. Французинът тръгна в опразненото пространство, но след като влезе в наказателното поле се засуети и нито успя да стреля, нито да намери съотборник в добра позиция.

След почивката Челси първи стигна до голово положение. След центриране от фаул в 47-та минута Балак засече с глава, но топката мина малко над гредата.

Още в следващата минута стадионът изпадна в тревога, тъй като след въздушен сблъсък между Алекс и Тиери Анри французинът падна на земята и изглежда, че изпадна в безсъзнание. Все пак се оказа, че състоянието му е стабилно.

В 50-та минута обаче Рафаел Маркес без никакво съприкосновение с противник изведнъж се свлече на земята и се хвана за коляното и стана ясно, че не може да продължи играта. На негово място влезе Карлес Пуйол.

Ситуацията от първото полувреме с нищо не се бе променила и Челси продължаваше да се защитава спокойно и със самочувствие.

Точно след 60 минути игра Меси засече от воле едно центриране от корнер и макар топката да мина високо над тополите, все пак зрителите разбраха, че аржентинецът е на терена.

Малко след това при ново центриране от корнер Дрогба падна след въздушен двубой и остана да лежи на земята. Лошата слава на нападателя обаче му изигра лоша шега и никой не спря играта, включително и стоящия на 5 метра съдия. Така Барса без да се замисля си продължи атаката и Дани Алвеш стреля от 15 метра, но Чех спаси насочената право в него топка.

При сгъстената защита на Челси Барселона можеше да разбие бетона от статични положения. При едно такова Дани Алвеш стреля опасно от фаул, но топката кацна от горната страна на мрежата.

В 70-та минута пък дойде и най-чистото положение за каталунците. Ето'о проби мощно през един защитник и в наказателното поле финтира друг, но след това вместо да подаде на непокрития Анри, реши да стреля сам и позволи на Чех да спаси с крак.

Гус Хидинк реши да заздрави още защитата си, пускайки в игра бившия играч на Барса Жулиано Белети на мястото на Франк Лампард. Феновете на Ноу Камп пък аплодираха бразилеца, при влизането му на терена.

В 74-та минута имаше доста спорно съдийско решение, при което Барса можеше да получи дузпа. Самуел Ето'о все пак реши да подаде на Анри в добра позиция и французинът си спря топката около точката на дузпата, финтирайки с тяло Босингва. Защитникът на Челси дръпна леко с ръка Анри и той падна, но съдията не посмя да свири нарушението.

Малко след това пък Челси имаше претенции към съдията, за неотсъден втори жълт картон на Пуйол, за много грубо влизане срещу Флоран Малуда.

В оставащите минути и двата отбора като че ли доиграваха мача, доволни на равенството. В последната минута обаче влезлият като резерва Къркич изпусна златен шанс. Едно центриране сложи топката точно на главата му на 5 метра от вратата, но той би над гредата.

Незнайно защо съдията реши да даде цели 5 минути продължение. Във втората минута от него Хлеб бе изведен зад отбраната, тъй като Михаел Балак куцукаше отзад. Беларусинът обаче стреля право в тялото на излезлия да го пресрещне Чех.

При последната ситуация остро центриране на Алвеш бе оставено от Чех и застрашително профуча покрай гредата.

Барселона - Челси 0:0

Барселона: Валдес, Алвеш, Пике, Маркес (52 Пуйол), Абидал, Туре, Шави, Иниеста, Меси, Анри (87 Хлеб), Ето'о (82 Къркич)

Челси: Чех, Иванович, Тери, Алекс, Босингва, Есиен, Микел, Балак (93 Анелка), Лампард (70 Белети), Малуда, Дрогба