Лондонският Арсенал допусна поредния си резил. Лондончани загубиха гостуването си на Брага с 0:2 в изключително важен двубой от Група "Н" на Шампионската лига.

Английският тим демонстрира доста безидейна игра и може да се каже, че закономерно загуби срещата.

Попаденията за домакините реализира Матеус в 83-ата и 93-ата минути. Това е втората срамна загуба за Арсенал в рамките на няколко дни, след краха срещу Тотнъм през уикенда.

Благодарение на победата, Брага запази шансовете си да се класира за следващата фаза на турнира, но това ще стане само в случай, че Арсенал се издъни и срещу Партизан в последния си двубой от групата, а в същото време португалците надвият като гости Шахтьор.




"Топчиите" започнаха срещата по-уверено и още във 2-ата минута можеха да създадат нещо опасно пред вратата на противника.


В ситуацията Киърън Гибс центрира към Бендтнер, но датският нападател не успя да стигне до топката и бе изпреварен.

Натискът на гостите от Лондон продължи и в 4-ата минута Тио Уолкът бе изведен по прекрасен начин на крилото от Никлас Бендтнер, след което проби и навлезе в наказателното поле на Брага, но нямаше никой от неговите съотборници в малкия пеналт и в крайна сметка кълбото бе изчистено в предни позиции.

Все пак домакините постепенно заиграха по-добре след първите няколко минути натиск на Арсенал и в 9-ата минута Мойсес засече с глава центриране на свой съотборник от фаул, но топката прелетя над вратата.

В следващите минути португалският тим се настани в половината на Арсенал, но до опасни положения пред вратата на Фабиански така и не се стигаше.

В 15-ата минута "Топчиите" направиха хубава атака, която завърши с центриране на Киърън Гибс, но Салино успя да изчисти топката в корнер и предотврати опасността пред вратата си.

Две минути по-късно след ефектна контраатака топката попадна в Киърън Гибс, който се опита да излъже Елдерсон, но кълбото му бе отнето.

Натискът на лондончани продължи и в 19-ата минута Уилшър опита да навлезе в наказателното поле, но загуби притежанието на топката, след като се опита да премине през няколко защитника на португалците.

Минута по-късно Сеск Фабрегас опита удар от движение, но изпълнението му бе неточно и топката излезе в аут.

Постепенно играта на терена се поуспокои и в следващите минути нищо кой знае какво не се случи пред двете врати.

В 29-ата минута Тио Уолкът успя да пробие по крилото и да надбяга Вандиньо след което центрира, но нямаше кой да засече топката.

Минута по-късно Леандро Салино фаулира Ману Ебуе на много добра позиция за директен обстрел.

В ситуацията с изпълнението на фаула, който бе на 25 метра от вратата на португалците, се нагърби Сеск Фабрегас, който отправи лек удар и не затрудни особено стража на домакините.

Натискът на "Топчиите" продължи и в 32-ата минута Ебуе се опита да намери Джуру в малкото наказателно поле, но пасът му не сполучи и топката бе избита от бранител на домакините.

Две минути по-късно Тио Уолкът получи дълъг пас от свой съотборник, но бранител на домакините бе на мятото си.

Брага обаче също погледна към вратата на противника и в 29-ата минута Фелипе отправи здрава тупалка, но топката излезе в аут.

Точно три минути по-късно Матеус от състава на Брага се опита да изненада Фабиански с техничен удар от дистанция, но и неговото изпълнение бе неточно.

До края на полувремето нямаше нямаше кой знае какви положения. Не може да не се отбележи, че първото полувреме между двата тима бе изключително скучно и нямаше почти никакви интересни ситуации.

Началото на второто полувреме започна доста твърдо и през първите няколко минути топката се разиграваше предимно в средата на терена.

В 50-ата минута Джак Уилшър бе фаулиран на дъгата и пред "Топчиите" се откри много добра възможност да реализират гол с пряк обстрел от фаул.

Зад топката застана Тио Уолкът, чийто удар мина на сантиметри над горната греда.

Две минути по-късно "Топчиите" направиха многоходова атака, която обаче завърши с центриране на Уолкът, но топката бе уволнена от Фелипе.

През първите 10-15 минути на второто полувреме определено темпото на игра леко се покачи в сравнение с първата част, но все още липсваха головите положения.

В 58-ата минута Сеск се опита да обстрелва вратата на домакините с интересен удар, с обръщане, но замисълът му не се получи както трябва.

Минута по-късно домакините имаха възможност да открият резултата, но ударът на Матеус, който бе от доста малък ъгъл и по земя, не срещна вратата на Фабиански.

В 61-ата минута домакините имаха нов страхотен шанс да реализират. В ситуацията Луис Агияр стреля силно в далечния ъгъл на Фабиански, но топката мина на сантиметри от страничната греда.

Това бе най-доброто положение за Брага от началото на срещата. Домакините търсеха гола в началото на втората част, но той така и не падаше.

Две минути по-късно Росицки изведе с далечен пас Бендтнер, но топката дойде малко дълга на датчанина и стражът на домакините Фелипе успя да го изпревари.

В 67-ата минута Арсен Венгер получи много сериозен удар, след като при един опит да поеме топката в наказателното поле на Брага, Сеск Фабрегас даде знак за смяна, тъй като получи някакво разтежение.

Иначе в самата ситуация той не си спря по най-добрия начин топката и изпусна чудесна възможност с удар от близо да открие резултата.

В 69-ата минута Сеск напусна игра, а на неговото място влезе Самир Насри, който сложи капитанската лента.

Минута по-късно домакините направиха страхотна контраатака, която принуди Денилсон да фаулира Салино и да спре набега на Брага.

В последните минути Брага заигра малко по-добре и постепенно тимът на домакините започна да намира ритъма в играта си и да обърне развоя на мача като игра.

В 71-ата минута Уолкът изведе Росицки по крилото, след което чехът центрира ниско с цел да намери Бендтнер в малкия пеналт, но топката бе изчистена от бранител на домакините, който на практика и спаси отбора си от чист гол.

Не толкова убедителната игра на Арсенал принуди Арсен Венгер да извади от игра Никлас Бендтнер и да пусне на неговото място Маруан Шамак.

В 76-ата минута Гибс направи добър пробив и се опита да намери Шамак в малкия пеналт, но пасът му не се получи, тъй като бранителите на домакините вардеха мароканеца.

Минута по-късно Венгер извади Уолкът и пусна в игра Карлос Вела, тъй като английският национал разочарова.

В 78-ата минута мексиканският нападател падна за дузпа в наказателното поле, но реферът му показа жълт картон, вместо да отсъди бялата точка.

През следващите минути "Артилеристите" увеличиха оборотите със свежите промени от пейката, но голът така и не падаше.

В 83-ата минута домакините дочакаха своя шанс и откриха резултата. В ситуацията Матеус бе изведен по прекрасен начин сам срещу Фабиански и бразилецът с лекота се разписа.

Само минута по-рано се наложи "Артилеристите" да останат с 10 души на терена, тъй като Ману Ебуе получи неприятна травма и напусна терена.

Арсен Венгер пък не можа да го замени, тъй като вече бе направил и трите си смени.

По всичко си личеше, че двубоят ще завърши с минимална победа за домакините, но в 93-ата минута Матеус успя да направи страхотен пробив през центъра на терена, след което буквално се подигра с трима защитници на гостите и с много хубав удар оформи крайното 2:0.

В другия двубой от Група "Н", Шахтьор (Донецк) постигна класическа победа като гост на сръбския Партизан с 3:0.

Момчетата на Мирча Луческу буквално разпиляха сърбите и без проблем успяха да стигнат до категоричния успех.

Степаненко откри резултата за "Миньорите" в 52-ата минута, а седем минути по-късно Жадсон удвои преднината на гостите.

Крайното 0:3 оформи Едуардо 68-ата минута.

Скед изиграните срещи Шахтьор е лидер в групата с актив от 12 точки, Арсенал е на втора позиция с 9 точки, колкото има и третия Брага. Партизан е на последното 4-о място, без спечелена точка.

Към този момент Шахтьор вече си гарантира класиране в следващата фаза на турнира и най-вероятно ще успее да си гарантира и първото място в групата, тъй като момчетата на Мирча Луческу едва ли ще допуснат изненада у дома срещу Брага.

Арсенал пък се нуждае от победа срещу Партизан в следващия кръг, ако иска да се класира за директните елиминации.

БРАГА - АРСЕНАЛ 2:0
[1:0] Матеус 83
[2:0] Матеус 93''

БРАГА: Фелипе, Мигел Гарсия, Мойсес, Алберто Родригес, Ечиехиле, Вандиньо (89 - Виана), Алан, Луис Агияр, Салино (80 - Мадрид), Матеус, Родриго Лима (81 - Елтон)

АРСЕНАЛ: Фабиански, Ебуе, Скилачи, Джуру, Гибс, Уолкът (76 - Вела), Денилсон, Уилшър, Росицки, Сеск (69 - Насри), Бендтнер (73 - Шамак)