Челси е на финал в Лига Европа, след като постигна победа с 4:3 след продължения и дузпи на своя „Стамфорд Бридж” над германския Айнтрахт (Франкфурт). Двата тима преди това врътнаха реми 1:1 в редовното време и след двете продължения. 

Лофтъс-Чийк успя да открие резултата в 28-ата минута, a в 49-ата Йович изравни.

При дузпите първоначално Аспиликуета пропусна за Челси, но след това Кепа спаси ударите на Хинтерегер и Пациенсия и в крайна сметка класира тима си за финала.

Така Челси има страхотен шанс да спечели за втори път в своята история турнира от Лига Европа, след като го стори през сезон 2012/2013.

На финала столичният английски тим ще се изправи срещу друг лондонски противник в лицето на Арсенал.

По този начин и във втория по сила евротурнир ще има европейски финал, след като на финала в Шампионската лига един срещу друг ще се изправят Ливърпул и Тотнъм.


Доста изненадващо германците стартираха много активно мача и още в 4-ата минута можеха да открият, но ударът на Йович с глава бе неточен.

В 11-ата минута „сините” претендираха за нарушение срещу Лофтис-Чийк в наказателното поле, но такова не бе отсъдено и дузпа нямаше.

Малко след това гостите стигнаха до добра ситуация и Да Коста стреля, но Кепа бе на мястото си.

В 22-ата минута от добра позиция в наказателното поле Жиру можеше да вкара, но прати топката право в тялото на вратаря.

Шест минути след това домакините стигнаха до така желаното попадение, след като Азар намери връхлитащия Лофтъс-Чийк в наказателното поле и последният прати топката под плонжа на противниковия страж.

До почивката така и не паднаха повече попадения, макар че Лофтъс-Чийк имаше шанс да удвои, но ударът му не бе от най-прецизните.

Второто полувреме започна с абсурдно съдийско решение, след като реферът не отсъди чиста дузпа за Айнтрахт за игра с ръка в наказателното поле на „сините”.

Въпреки това обаче Гачинович изведе Йович сам срещу вратаря в 49-ата минута и сръбският национал бе безкомпромисен, за да изравни резултат.

В 51-ата минута Жиру бе на косъм да върне аванса на домакините, но ударът му премина агонизиращо близо покрай вратата.

В 60-ата минута Кепа успя да боксира силна тупалка по посока неговата врата и в крайна сметка не допусна ново попадение.

В 87-ата минута Жиру отправи страхотен удар от дистанция, но стражът на противниковия тим успя да спаси, като в крайна сметка се стигна до две продължения от по 15 минути.

В 116-ата минута Аспиликуета избута Трап, докато стражът бе хванал топката и в крайна сметка кълбото влезе във вратата. Попадението обаче не бе зачетено заради нарушение.

До края на продълженията нямаше попадения и се стигна до дузпи. Дузпите бяха инфарктни, тъй като Аспиликуета пропусна за Челси. След това обаче Кепа спаси удари на Хинтерегер и Пациенсия и в крайна сметка класира Челси за финал. Азар вкара решителната дузпа. 

ЧЕЛСИ – АЙНТРАХТ ФРАНКФУРТ 4:3 при дузпите (1:1 в редовното време и продълженията)
1:0 Лофтъс-Чийк 28
1:1 Йович 49

при дузпите:
Алер (Айнтрахт) – вкарва
Баркли (Челси) - вкарва
Йович (Айнтрахт) - вкарва
Аспиликуета (Челси) - пропуска
Де Гузман (Айнтрахт) - вкарва
Жоржиньо (Челси) - вкарва
Хинтерегер (Айнтрахт) - пропуска
Луис (Челси) - вкарва
Пациенсия (Айнтрахт) - пропуска
Азар (Челси) - вкарва

Челси: Кепа, Луис, Аспиликуета, Емерсон, Кристенсен (74 – Дзапакоста), Ковачич, Жоржиньо, Лофтъс-Чийк (86 – Баркли), Вилиан (62 – Педро), Азар, Жиру

Айнтрахт: Трап, Абрахам, Хинтерегер, Фалет, Да Коста, Хасебе, Роде (70 – Де Гузман), Костич, Гачинович (118 - Пациенсия), Ребич (90+3 – Алер), Йович