Българският национал Камен Хаджиев от елитния унгарски Академия Пушкаш смята, че Ференцварош има леко предимство в предстоящото домакинство на Лудогорец от Лига Европа.

Двубоят от втория кръг в група "Н" е в четвъртък в Будапеща от 19.55 часа, а разградчани ще търсят реванш за отпадането си от същия съперник в квалификациите на Шампионската лига в началото на кампанията след две загуби с 1:2 в Унгария и с 2:3 в България.

"Мисля, че ще се получи интересен мач. И двата отбора се познават много добре, все пак вече играха през лятото. Надявам се този път Лудогорец да победи, но според мен Ференцварош има леко предимство. Смятам, че на този етап унгарците са малко по-добър и обигран отбор. Лудогорец привлече много нови играчи, които в последните мачове показват, че започват да се сработват, но може би им трябва още малко време. Ще стискам палци за Лудогорец", коментира за БТА Хаджиев.

Той счита, че унгарското първенство е по-добро от българското. "Унгарският шампионат със сигурност е с няколко идеи по-силен от българския. Почти всички отбори имат нови и хубави стадиони, нова база. Организационно също са по-добре, както и финансово. Факт е, че МОЛ Види през миналата година и Ференцварош през тази, елиминираха Лудогорец, който е хегемон в българския футбол в последните години. Това е показателно. Ние пък (Академия Пушкаш) през зимата бихме ЦСКА в контрола с 3:1 в Испания", каза Хаджиев.

Централният защитник се чувства добре в Унгария след преминаването си от Берое през януари с трансфер за 300 хиляди евро. "Всичко стана много бързо, буквално за три дни. От мениджърската агенция "P&K World Soccer Agency" и техния партньор Мичо Смилянич, с които работя, ме попитаха дали съм съгласен да опитам нещо ново. Помислих и реших да премина в Академия Пушкаш. Имах откупна клауза в Берое, за която аз настоявах да е по-висока. Имах предчувствие, че ще направя хубав сезон. За късмет така и стана. Благодаря на Берое, че проявиха разбиране и не ми направиха никакви спънки. По принцип в последните години български футболисти трудно се продават в чужбина с трансферна сума, а при мен се получи", каза Хаджиев.

"Чувствам се добре, вече почти година съм тук. Адаптирах се бързо, въпреки че унгарският език е доста труден. Имаме нов треньор (б.а. Жолт Хорняк), който много разбира играта. Работим отлично с него. През лятото взехме няколко нови попълнения и с тях отборът ни през този сезон е доста добър и балансиран. Целта ни е да се класираме възможно най-напред, а място в Лига Европа би било бонус за нас", коментира още българинът.

Академия Пушкаш взе 10 точки от последните си четири мача, в които записа три победи, включително с 4:1 над Ференцварош и с 2:1 като гост на Дебрецен миналата събота, за да се изкачи на четвъртата позиция в класирането.

Хаджиев, който игра без смяна във всичките срещи на отбора от началото на сезона, пък заема второто място сред защитниците в класация за представянето на играчите по постове в унгарската лига.

"По принцип индивидуалните класации не ме интересуват толкова много. Важното е аз да се представям на ниво, хората да са доволни от мен. А и футболът е колективна игра и заслуга имат и колегите ми на терена. Хубавото е, че съм в добра форма и съм доволен от играта си през сезона досега. Във всички мачове съм играл по 90 минути и съм се представял доста добре. Нормално е да искам да се развивам още повече, но първото и най-важното е да съм здрав", каза защитникът.

Силните игри на Хаджиев не останаха незабелязани и от новия национален селекционер Красимир Балъков, който му прати нова повиквателна за евроквалификациите на националния отбор на България срещу Черна гора и Англия в средата на месеца.

"Радвам се, че съм част от националния отбор. За мен е чест да играя за родината. Надявам се да получа шанс за изява и да оправдая доверието. Конкуренцията в националния отбор винаги е на високо ниво. Нормално е и така трябва да бъде. Предстоят ни мачове с Черна гора като гост и с Англия в София. Много ми се иска да прекъснем лошата серия без победа, защото България го заслужава. Балъков е отскоро начело на отбора. Всеки треньор има своите виждания, трябва време футболистите да свикнат с неговите изисквания. Може би затова и резултатите не бяха добри", каза Хаджиев.