Айнтрахт Франкфурт спечели Лига Европа, побеждавайки на финала Глазгоу Рейнджърс с 6:5 след изпълнение на дузпи. Така през следващия сезон 11-ият в Германия ще играе в Шампионската лига.

Джо Арибо откри резултата в 57-ата минута, въпреки по-добрата игра на германците до момента. Рафаел Боре обаче набързо възстанови равенството.

Големите шансове за Рейнджърс дойдоха в края на продълженията, когато на няколко пъти островитяните изпуснаха добри положения. При дузпите Аарън Рамзи направи единствения пропуск, а вратарят Кевин Трап и Боре се превърнаха в герои за своите. 

За "орлите" това е втори европейски трофей от 1980 година насам, когато клубът печели Купата на УЕФА. Интересното е, че това беше трети сблъсък между Айнтрахт и Рейнджърс - на полуфиналите за КЕШ през 1960 година франкфуртци помитат противника с 6:1 и 6:3.

По пътя към трофея този сезон Айнтрахт елиминира Бетис с 3:2 (в двата мача), Барселона с 4:3 и Уест Хям с 3:1. За Рейнджърс това беше четвърти загубен финал в Европа от общо пет изиграни.


"Орлите" тотално надиграха своя противник през първата половина на първото полувреме на стадион "Рамон Санчес Писхуан", когато не само създаваха куп опасни атаки, но имаха и три точни удара, срещу нито дени за островитяните.

Дайчи Камада, Джибрил Соу и Ансгар Кнауф пробваха късмета си, но вратарят Алан Макгрегър беше на висота. При първата смислена акция на символичните гости Джо Арибо стреля технично, но покрай левия страничен стълб.

Първият точен удар за шотландците дойде в 36-ата минута, когато Джон Лундстрам засече с глава, но стражът на германците Кевин Трап спаси. Постепенно Рейнджърс заигра по-добре и устремът на франкфуртци временно секна.

Айнтрахт започна добре и второто полувреме, когато Тута шутира покрай целта. Не след дълго обаче именно той щеше да се превърна в грешник, подхлъзвайки се след лошото връщане назад с глава на Соу. Минутата беше 57-а, а Джо Арибо се откъсна напред, би сравнително слабо с левачката, но Трап не успя да се намеси - 0:1!

Айнтрахт имаше претенции за дузпа заради игра с ръка на Калвин Басей, но реферът Славко Винчич и VAR подминаха дискусионния момент, без да го разглеждат. В средата на второто полувреме Камада беше изведен на добра позиция, но прехвърли вратата.

Правдата все пак възтържествува и в 69-ата минута крепостта на шотландците беше превзета. Филип Костич центрира остро отляво и на границата на малкия пеналт най-съобразителен се оказа Рафаел Боре, успял да засече от движение.

До края на редовното време и двата отбора нямаха реална голова възможност. Статистиката показа 18:7 удара в полза на Айнтрахт, при леко предимство за Рейнджърс по отношение контрола на топката.

Двубоят навлезе в продължения и в петата от тях Боре излезе сам срещу вратаря отдясно, но този път Макгрегър се намеси. Още в началото на второто продължение Борна Баришич би мощно, но Трап парира.

Райън Кент отправи точен и силен удар от дистанция, но Трап улови спокойно, а на отсрещната врата Кристиан Якич би над напречната греда.

В 118-ата минута се откри и най-добрата възможност за един от двата отбора - Кент беше изпуснат в малкия пеналт след центриране отдясно, но Трап се намеси фантастично. При опита за добавка Дейвис шутира високо. За капак Тавърниър имаше възможност от пряк свободен удар и стреля точно в горния десен ъгъл, но Трап беше подготвен и улови арогантно спокойно.

Така се стигна до дузпи, където само Аарън Рамзи пропусна, а Рафаел Боре вкара решаващата дузпа за Айнтрахт.


Айнтрахт Франкфурт - Глазгоу Рейнджърс 1:1 (след 120 минути)

0:1 Джо Арибо - 57'
1:1 Рафаел Боре - 69'

При дузпите:

0:1 Тавърниър бележи

1:1 Ленц бележи

1:2 Дейвис бележи

2:2 Хрустич бележи

2:3 Арфийлд бележи

3:3 Камада бележи

3:3 Рамзи пропуска (Трап СПАСЯВА)

4:3 Костич бележи

4:4 Рууф бележи

5:4 Боре вкарва и носи трофея на Айнтрахт!