Аякс и Олимпик Марсилия завършиха 3:3 в един от най-интересните мачове от първия кръг в групите на Лига Европа. Домакините от Амстердам поведоха набързо в резултата с 3:0 след попадения на Карлос Борхес и Стивън Берхуис до 20-ата минута, но отборът от Южна Франция, който в този мач бе воден от временния треньор Жак Абардонадо, изравни още преди почивката с голове на Жонатан Клос и Пиер-Емерик Обамеянг.

В началото на второто полувреме Кенет Тейлър отново изведе напред Аякс в резултата, но четвърт час преди края на срещата Обамеянг отново изравни с второто си попадение в мача. В добавеното време бе изгонен от терена Силвано Вос от Аякс, който се бе появил като смяна на почивката, за втори жълт картон.

В другия мач от силната Група "B" гръцкият АЕК Атина победи като гост тима от Висшата лига Брайтън с 3:2. Джибрил Сидибе изведе отбора от гръцката столица напред, но Жоа Педро изравни от дузпа след половин час игра. Мият Гачинович обаче отново изведе АЕК напред преди почивката. През втората част нова дузпа и гол на Жоао Педро възстанови равенството. В 84-ата минута Есекиел Понсе даде трите точки на АЕК Атина, с което тимът излезе на първо място в класирането в групата.

В мач от Група "D" италианският Аталанта се наложи над полския Ракув с 2:0. И двете попадения паднаха след почивката, като точни бяха Шарл де Кателаре и Едерсон.

В другия мач от същата група португалският Спортинг Лисабон направи късен обрат срещу Щурм Грац за 2:1. Датският нападател Уилям Бовинг бе извел австрийците напрред в резултата, но в рамките на осем минута в края Виктор Гьокерес и Усман Диоманде осигуриха победата на "лъвовете".

В мач от Група "А" победителят миналия сезон в Лигата на конференциите Уест Хям победи сръбския Бачка Топола с 3:1. Сърбите излязоха изненадващо напред в резултата в 47-ата минута с гол на Петар Станич, но Неманя Петрович си вкара автогол, а след това Мохамед Кудус и Томас Соучек донесоха успеха за отбора от Лондон. 

В другия мач германският Фрайбург постигна победа над гръцкия Олимпиакос като гост с 3:2. Роланд Салай даде аванс на германците, Аюб Ел Кааби изравни за гърците, а Винченцо Грифо отново изведе тима от Фраубург напред преди почивката. През втората част двата отбора си размениха по едно попадение, като Ел Кааби изравни с втория си гол, но Максимилиан Филип донесе късно всичките точки на тима от Бундеслигата.

В Група "С" шотландският гранд Глазгоу Рейнджърс се наложи над Бетис Севиля с 1:0, като победното попадение отбеляза Абдалах Сима в средата на втората част. В другия мач от групата чешкият Спарта Прага надигра кипърския Арис Лимасол с 3:2. Александър Кокорин от дузпа изведе кипърците напред в резултата, но още преди почивката с две попадения на Ладислав Крейчи Спарта направи обрат. През втората част Мартин Витик вкара трети гол за тима от чешката столица, а в последната минута Шави Бабичка вкара втори гол за Арис.

Лига Европа, първи кръг.
Група "А"

Уест Хям (Англия) - Бачка Топола (Сърбия)   - 3:1
Оlимпиакос Пирея (Търция) - Фрайбург (Германия) - 2:3

Група "В"
Аякс (Нидерландия) - Олимпик Марсилия (Франция) - 3:3
Брайтън (Англия) - АЕК Атина (Гърция) - 2:3

Група "С"
Гразгоу Рейнджърс (Шотландия) - Бетис (Испания) - 1:0
Спарта Прага (Чехия) - Арис Лимасол (Кипър) - 3:2

Група "D"
Аталанта (Италия) - Ракув (Полша) - 2:0
Щурм Грац (Австрия) - Спортинг Лисабон (Португалия) - 1:2