Френският Олимпик (Марсилия) се справи изненадващо лесно с испанския Виляреал и го победи с 4:0, докато Милан прекърши 10 футболисти от Славия (Прага) в първи осминафинални срещи в турнира Лига Европа. Равенство на "Естадио да Луш" в Лисабон между Бенфика и Глазгоу Рейнджърс, както и минимален успех на Фрайбург над Уест Хям с 1:0 затвориха този етап.

На "Сан Сиро" в Милано гостите от Славия (Прага) не се предадоха, въпреки че останаха 10 на терена още в 20-ата минута заради червен картон на Ел Хаджи Диуф. Но Милан все пак показа повече аргументи и спечели с 4:2.

Оливие Жиру откри резултата в 34-ата минута, след като засече с глава центриране на Рафаел Леао. Но само след 2 минути Давид Дуджера с мощно воле не остави шанс на вратаря на домакините Майк Манян. Но в последните минути на първата част Милан направи преднина от два гола. Най-напред в 44-ата минута Тиджани Райндерс вкара с удар по земята след пас на Алесандро Флоренци. Райндерс изстреля топката много остро, тя тупна пред вратаря Индржих Станек и влезе в мрежата. Минута и половина по-късно след подаване на Флоренци от корнер, топката беше хваната от Лофтъс-Чийк, който направи с глава 3:1.

Чехите, които и с 10 души изнасяха топката с пасове от своето поле, не се отказаха и Иван Шранц намали в 65-ата минута с ново красиво изпълнение. Но Кристиан Пулишич направи по-спокойно положението за Милан с четвъртия гол за тима пет минути преди края.

Пиер-Емерик Обамеянг вкара два гола за Марсилия при убедителната победа над Виляреал, по един във всяко полувреме. Джордан Верету в 23-ата и Жерсон Москера в 28-ата направиха пък 2:0. Алберто Морено от Виляреал беше отстранен половин час преди края на срещата и остави своите 10 до края.

Истинска драма се разигра на срещата Фрайбург – Уест Хям, завършила 1:0 в полза на германците с гола на Михаел Грегорич в 81-ата минута. Англичаните имаха претенции, че не са получили дузпа в добавеното време, когато топката удари ръката на Ноа Вайсхаупт. След продължителна проверка на ВАР, реферът Алехандро Ернандес Ернандес реши да не отсъди дузпа за "Чуковете", оставяйки Дейвид Мойс и неговите играчи бесни. В студиото на TNT Sports бившият национал и легенда на Ливърпул Майкъл Оуен разкритикува решението.

Уест Хям, който започна като фаворит, след като победи Фрайбург два пъти по време на груповата фаза, прекара голяма част от първото полувреме в безцелно и до някъде надменно пропиляване на времето. След почивката и двата отбора продължиха в същия стил, но постепенно нападенията на домакините ставаха по-опасни. И девет минути преди края след атака и центриране на Роланд Шалай, Грегорич беше най-съобразителен и прати топката във вратата.

Шотландският Глазгоу Рейнджърс си тръгна с 2:2 от Лисабон, като на два пъти повеждаше в резултата. След края на мача обаче треньорът им Филип Клеман заяви, че е горд от представянето на тима и си оптимист за реванша след седмица на Айброкс.

Рейнджърс не можеше да си пожелае по-добро начало в тази среща, когато центрирането на Мохамед Диоманде беше пратено в мрежата с глава от Том Лорънс на далечната греда само седем минути след началото. След това Бенфика взе инициативата, но равенството дойде чак в добавеното време от дузпа. Тя беше потвърдена от системата за видеоповторение (ВАР) заради игра с ръка на Джон Сутар, а Анхел ди Мария беше точен. Но Бенфика беше на ниво само за няколко минути. Ниско центриране на Фабио Силва попадна идеално на пътя на Дуйон Стърлинг, за да вкара първия си гол за Рейнджърс.

Бенфика увеличи натиска след почивката, но се нуждаеше от автогол, за да стигне до 2:2. Централният защитник на гостите Конър Голдсън посрещна свободен удар в собственото си поле с глава, а топката прелетя покрай вратаря Джак Бътланд и се спря в мрежата му. Анхел Ди Мария имаше великолепен шанс да донесе победата на португалския тим, но Рейнджърс удържаха натиска им в последните 20 минути.

По-рано днес Ливърпул и Рома бяха другите еврограндове, които почти си гарантираха участие на четвъртфинал. Байер (Леверкузен) пък не позволи да бъде победен в Азербайджан.

Турнир на УЕФА Лига Европа, осминафинали - първи срещи:

Бенфика (Португалия) - Глазгоу Рейнджърс (Шотландия) 2:2
Марсилия (Франция) - Виляреал (Испания)              4:0
Фрайбург (Германия) - Уест Хям (Англия)              1:0
Милан (Италия) - Славия Прага (Чехия)                4:2
Рома (Италия) - Брайтън (Англия)                     4:0
Спарта (Прага, Чехия) - Ливърпул (Англия)            1:5
Карабах (Азербайджан) - Байер Леверкузен             2:2
Спортинг (Лисабон, Португалия) - Аталанта (Италия)   1:1
*реваншите ще се играят на 14-и март/БТА

Снимка: БГНЕС