Аталанта спечели първия си европейски трофей в историята като разби Байер Леверкузен с 3:0 на финала на Лига Европа. Бергамаските сложиха край на своята серия от 6 поредни загубени финала (всички за Купата на Италия) и на серията на Байер Леверкузен от 51 мача без поражение през този сезон.

Адемола Лукман бе изумителният герой за италианския тим. Той се превърна в първия играч реализирал хеттрик на финал, откакто надпреварата се нарича Лига Европа (2009). Нигериецът се разписа 2 пъти през първото полувреме и веднъж след почивката. За Аспирините това е първо поражение за сезона във всички турнири. Те завършиха като шампион на Германия и без поражение, а идната събота ги чака финал за Купата на Германия.

След като на четвъртфиналите Аталанта вкара 3 гола на Ливърпул и победи 3:0 на Анфийлд, сега нанесе тежко поражение на „непобедимия“ Байер Леверкузен на Чаби Алонсо.

Италиански отбор не бе печелил купата откакто Парма триумфира през 1999 г., а тогава надпреварата се казваше още Купа на УЕФА. Аталанта обаче трябваше да се пребори с непобедимия Байер Леверкузен. Хората на Чаби Алонсо нямат загуба този сезон в нито един турнир и имаха 51 мача без поражение (42 победи и 9 равенства). Аспирините вече спечелиха титлата в Германия и се целеха в требъл, защото са и на финал за Купата на страната.

И двата отбора си осигуриха класиране в Шампионската лига за догодина чрез представянето в първенството. За бергамаските това бе първи финал в Европа. Байер има във витрината си Купата на УЕФА от 1988 г., а през 2002 г. загуби финала в Шампионската лига от Реал Мадрид.

Треньорът на италианците Джан Пиеро Гасперини заложи на вратаря Мусо, а не на човека, който пази в първенството на Серия А – Карнезеки. Сеад Колашинац се възстанови и почна титуляр в защита, заедно с Хиен и Джимшити. Най-важната промяна за Ла Дея след загубения финал за Купата на Италия миналата седмица бе наличието на Джанлука Скамака на върха на атаката.

Също както на полуфинала с Рома, Чаби Алонсо заложи на състав без типичен централен нападател в него.

Още от първите минути Аталанта натисна. Първо центриране на Копмайнерс бе изчистено, а след това Руджери центрира отляво и Скамака засече с глава, но в тялото на защитник. Аталанта направи своя пробив в 12-ата минута. Копмайнерс подаде отлично вдясно за Дзапакоста, който центрира успоредно на вратата по земята и Адемола Лукман изпревари съперник, за да засече отблизо в мрежата.

Само трима нигерийци бяха вкарвали гол в европейски финал преди Лукман – Джо Арибо (за Рейнджърс през 2022), Алекс Айоби (Арсенал 2019) и Финиди Джордж (Аякс 1996).

Първият удар на Байер бе в 18-ата минута, но отдалеч и прекалено лесен за Мусо. Аталанта обаче играеше прекрасно. Удар на Скамака мина над вратата.

В 26-ата минута Адемола Лукман вкара втория си гол в мача. Нигериецът промуши топката между краката на защитник и с прекрасен удар от дъгата пред наказателното поле я прати в долния ъгъл - 2:0. След като вкара гол и асистира за друг срещу Олимпик Марсилия на полуфинала, сега той отново блестеше. Той е първият африканец вкарал два гола на финал на евротурнирите.

В 35-ата минута дойде най-доброто положение до тук в мача за Байер. Алекс Грималдо бе изведен сам срещу вратаря отляво и опита бързо да прехвърли Мусо, но прати топката право във вратаря.

3 минути преди почивката Аталанта бе близо до трети гол. Скамака пусна идеален пас към Де Кетеларе, който стреля в близкия ъгъл, но вратаря Ковар спаси. До паузата имаше и удар от дистанция на Джака, който не беше точен.

На почивката и двамата треньори направиха смени. Сеад Колашинац получи травма и бе сменен от Скалвини, въпреки че искаше да стартира второто полувреме. Чаби Алонко пък извади Станишич и пусна голмайстора на тима Бонифейс, който имаше 21 гола за сезона.

Германците овладяха топката, но така и не успяваха да създадат положения. Аталанта се бранеше спокойно и търсеше контраатаките. При една от тях Скамака пое топката в средата, напредна до наказателното и подаде наляво на Лукман. Нигериецът пое, финтира Тапсоба и с левия крак заби топката под гредата – хеттрик.

Лукман е първият играч в историята вкарал хеттрик на финала откакто турнира се нарича Лига Европа. Последният човек с хеттрик на финал за Купата на УЕФА бе Юп Хайнкес за Борусия Мьонхенгладбах срещу Твенте през 1975 г.

Отличието е едва второ в историята на Аталанта. Ла Дея досега имаше само една Купа на Италия във витрината си, спечелена през 1963 г. След това бергамаските загубиха 6 пъти поред финал за Купата на Италия, включително и миналата сряда срещу Ювентус (0:1).

Трофеят е първи в кариерата на Джан Пиеро Гасперини като треньор. Той е най-възрастният наставник водил тим на финал в турнира със своите 66 г.

АТАЛАНТА – БАЙЕР Л 3:0

1:0 Лукман 12, 2:0 Лукман 26, 3:0 Лукман 76

АТАЛАНТА: Мусо, Колашинац (46 Скалвини), Хиен, Джимшити, Руджери, Копмайнерс, Едерсон, Дзапакоста (83 Хатебур), Лукман, Де Кетеларе (57 Пашалич), Скамака (83 Туре)

БАЙЕР Л: Ковар, Станишич (46 Бонифейс), Тах, Тапсоба, Фримпонг (81 Тела), Джака, Паласиос (69 Андрих), Хинкапие, Вирц (81 Шик) , Грималдо (69 Хложек), Адли