България е на полуфинал на европейското първенство по волейбол, след невероятна победа с 3:0 (25:19, 25:23, 25:23) гейма над Германия в четвъртфинален сблъсък, състоял се в столичната зала "Арена Армеец".

Момчетата на Пламен Константинов бяха блестящи през цялото време и отново надиграха германците с класически резултат, както го сториха в груповата фаза на надпреварата.

"Лъвовете" показаха хищнически инстинкт и редуваха мощни удари с технични изпълнения. Един от героите беше опитният Владо Николов, който действаше фантастично в атака и защита.

България контролираше почти целия мач, като единствено в средата на третата част националите ни изпитаха леки трудности и изоставаха с пет точки, но ги стопиха с много воля, тактическа грамотност и безспорна класа. За място на финала нашите ще спорят с Франция, която елиминира Сърбия с 3:1 по-рано днес. Мачът е в събота.


Началото беше отлично за нашите момчета, които спечелиха първата точка в 1/4-финалния сблъсък, но след това пропуснаха две атаки и германците изравниха. Малко по-късно Бундестимът използва две поредни успешни блокади и обърна резултата в своя полза.

Съдията присъди шестата точка за гостите, но селекционерът на България Пламен Константинов поиска видео повторение, на което се видя контакт на германски състезател с топката и точката отиде в актива на нашите. Грешка на Бьоме от сервис доведе до ново равенство, а после Владо Николов използва опита си изправи зрителите на крака с технично и хитро изпълнение! Така на първото техническо прекъсване България си осигури крехка преднина от 8:6.

След кратката пауза националите ни влязоха в страхотна поредица от мощни и технични изпълнения, които развинтиха противника ни - 11:6! Грешка от сервис на Йосифов даде глътка въздух на Маншафта, който се окопити и на свой ред спечели цели пет поредни пункта, като четири от тях дойдоха от блокада. Най-после сложихме край на лошата поредица с акция отляво, но нашият противник не допускаше изоставане с повече от една точка. Отлична блокада на Виктор Йосифов ни осигури аванс от 16:14 на второто техническо прекъсване.

Ново страхотно действие на Йосифов на мрежата ни осигури 17-а точка, а после Владо Николов разстреля противника с невероятен снаряд.  Прекрасни действия в защита на нашите разколебаха германците, които сбъркаха в нападение и резултатът набъбна на 19:16 в наша полза. Аут на Грозер изпрати в делириум зрителите по трибуните, а по-късно Теодор Тодоров и Тодор Алексиев на два пъти избухнаха с успешни блокади. Владислав Иванов хвана бомба на Грозер от сервис и секунди след това Николов донесе нова точка с блок-аут. Малко след това взехме нова точка и спечелихме напълно заслужено първия гейм.

Началото на втория гейм също беше за нашите - Владо Николов завърши със снаряд по правата, след като преди това германците спасиха точка от другата страна на мрежата. Реферът допусна нова грешка в полза на гостите, но Пламен Константинов поиска повторение и точката отиде в полза на "лъвовете". Блокада на Алексиев и аут от сервис на гостите ни осигури крехка преднина от 8:7 на първото техническо прекъсване за втория гейм.

Директна точка от сервис на Владо Николов от сервис ни позволи да дръпнем с два пункта, а след това блок-аут на Алексиев отново обърка опонента ни, но българите изпуснаха инициативата и трябваше да изравняват чрез Алексиев в центъра. Две поредни точки на Владо Николов взривиха залата, а на второто техническо прекъсване Бундестимът взе превес - 16:15.

Ас на Йосифов по правата смая германците, а Алексиев разби противника с мощен снаряд по диагонала. Николов постигна отново две поредни точки, редувайки мисъл и мощ - 20:17! Аут от сервис на Владо даде надежда на Маншафта, но Алексиев предизвика блок-аут. Последният допусна груба грешка при посрещане и германците се доближиха на точка зад нас, но Йосифов ни осигури два геймбола. Пенчев сбърка от сервис, но след успешна тройна блокада спечелихме втория гейм с 25:23!

В началото на третия гейм се стигна до нов дискусионен момент, но този път повторенията осигуриха точката за Германия. Фантастично копване на Владо Николов покрай блокадата ни осигури равенство, а по-късно Пенчев намали пасива ни. Преди първото техническо прекъсване Бундестимът влезе в серия от три поредни точки и дръпна с 8:6.

Гостите продължаха чудесната си серия и след поредния неудобен за посрещане сервис поведоха с 11:6. Пенчев по диагонала сложи край на пропадането, а блокадата на Теодор Тодоров даде светъл лъч за нашите. Последният се прояви и в атака, когато бомбардира противника отляво, за да изравним резултата малко след това. Блокада на Пенчев и грешка от сервис на германците ни осигуриха аванса от 16:15 при второто техническо прекъсване на третата част.

Последва размяна на точки, а след подаване на Братоев като хала върху топката връхлетя Тодор Алексиев - 19:17! Фантастична блокада на Йосифов ни доближи на пет пункта от победата, но противникът отговори с две отлични акции, за да се стигне и до две грешки на Братоев, които изравниха резултата. 

Така авансът ни от цели три точки в края на третата част беше стопен и Бундестимът се озова в пол позиция за спечелване на гейма. Две поредни грешки в атака на германците ни осигуриха аванс от 23:21, но Кампа реализира като на шега. След грешка на гостите стигнахме до мачбол и Тодоров направи прекрасна блокада - 3:0 гейма и победа за България!

 

БЪЛГАРИЯ - Германия 3:0 (25:19, 25:23, 25:23)

 

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Владимир Николов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Виктор Йосифов,  Теодор Тодоров, Владислав Иванов-либеро

Резерви: Андрей Жеков, Любомир Агонцев, Николай Учиков, Станислав Петков, Мирослав Градинаров, Николай Николов, Теодор Салпаров-либеро

Германия: Лукаш Кампа, Гьорг Грозер, Кристиян Фром, Денис Калиберба, Маркус Бьоме, Михаел Андрей, Фердинанд Тиле-либеро

Резерви: Ян Цимерман, Йохен Шопс, Себастиян Шварц, Дирк Вестфал, Тома Щрохбах, Тим Брошог, Маркус Щоервалд-либеро