Българският национален отбор по волейбол беше на крачка от една от най-грандиозните победи в родния спорт през този век, но загуби с 2:3 (25:18, 25:23, 24:26, 21:25, 12:15) гейма от Франция във втория полуфинал на Евро 2015, игран в зала "Арена Армеец".

Днешният сблъсък с "петлите" започна по феноменален начин за нашите момчета, които бяха изключителни в първия гейм и го спечелиха с голяма разлика.

Във втората част гостите дръпнаха на няколко пъти и на второто техническо прекъсване вече бяхме назад с цели четири точки. Тогава обаче започна невероятният щурм на българите, които стигнаха до три геймбола и реализираха третия от тях.

"Лъвовете" показаха характер и в третия гейм, в който бяха назад в резултата почти през цялото време. Макар да се добрахме до равенство 24:24, не успяхме да вземем победата, до която ни разделяха само две точки.

В четвъртата част гостите имаха леко преимущество, а момчетата ни трябваше да изравняват. В края на гейма грешките от сервис натежаха и резултатът бе изравнен.

В тайбрека дръпнахме с 4:1, но допуснахме стопяване на чудесния аванс, за да загубим по горчив начин решителната част с 12:15. Така утре момчетата на Пламен Константинов ще спорят за третото място с Италия.


Мачът започна чудесно за нашите, които спечелиха първите две точки, но "петлите" отвърнаха с успешна акция по диагонала. Имахме отлична възможност да отворим разлика от четири пункта, но подценихме елементарни две ситуации и противникът ни изравни. 

Не след дълго дръпнахме с две точки, когато Нгапет беше изненадан на два пъти от техничния сервис на Братоев и България поведе с четири точки, за да водим с 8:3 на първото техническо прекъсване малко по-късно след великолепна блокада. Не започнахме по най-добрия начин след краткото прекъсване, но французите продължаваха да изпитват трудности при посрещане и възпитаниците на Пламен Константинов поведоха с 10:5. Перфектна блокада на Тодоров запази разликата.

Блок-аут след атака на Ники Пенчев отвори разлика от цели шест точки между двата отбора и въпреки добри отговор на нашия опонент, на второто техническо прекъсване България вече си осигури аванс от 16:10! В заключителната третина на първата част се стигна до спорен момент, при който се присъди точка за гостите, но Владо Николов и Тодор Алексиев възстановиха разликата от шест точки с мощни забивки отляво.

Виктор Йосифов изправи зрителите на крака, спасявайки с коляно, а после България спечели точката след грешка на противника ни, за да поведе с 21:13! Допуснахме малко отпускане, което даде илюзорни надежди на "петлите", за да ги гилотинираме малко по-късно, когато затворихме първия гейм с 25:18 точки!

В началото на втория гейм двата тима вървяха точка за точка, но гостите влязоха в поредица от три поредни успешни акции и се озова напред в резултата. На първото техническо прекъсване вече изоставахме с 5:8 след успешна блокада на нашия опонент.

За разлика от първата част, този път сервисите на французите бяха по-ефективни, а те стояха по-стабилно и на посрещане, като не допускаха груби грешки. Успешната блокада на Йосифов ни доближи на две точки до Франция, но на второто техническо прекъсване изоставането ни отново бе четири пункта.

Кратката пауза се оказа освежаваща за нас, защото след това влязохме в страхотна поредица от три атаки и започнахме да дишаме във врата на съперника ни. Прекрасна тройна блокада дори ни осигури равенство, а малко след това дори обърнахме до 19:18 в наша полза!

Героите ни продължиха да бъдат агресивни в атака и смели в защита, изстрелвайки се напред с цели три пункта, като толкова бяха и нашите точки за спечелване на втората част. При първата възможност докоснахме мрежата, при втората Владо Николов стреля в аут, но французите докоснаха мрежата и така България спечели втория гейм с 25:23!

Третата част не започна добре за нашия отбор, който допусна три грешки, но Алексиев сложи край на пропадането с мощен удар по правата. Отново напипахме добре познатия ритъм, но на първото техническо прекъсване Франция запази разликата от три точки, които взе в началото.

Брилянтна наша блокада ни осигури възможност за атака и Алексиев загря ръцете на съперниците на мрежата. Два поредни блок-аута на Николов и феноменален Тодоров на блокада доведоха нещата до 10:10! Малко след това се стигна до невероятна атака на Владо отдясно - топката облиза мрежата и кацна точно на линията, за да изравним за пореден път, но на второто техническо прекъсване "петлите" дръпнаха с 16:14.

Имахме отличен шанс за изравняване след почивката, но Тили се прояви на мрежата, а после Рузие избухна в атака. Фантастична защита на либерото ни Владислав Иванов беше последвана от блок-аут при мощния удар на Владо Николов.

Респектирахме противника в центъра при комбинация на Братоев с Тодоров и умело решение на Пенчев, а французите сбъркаха и авансът им беше стопен на само една точка. Успешна блокада ни осигури и равенство 23:23! Гостите стигнаха до геймбол, който спасихме с атака на Пенчев, но Рузие даде втори шанс на своите. Слабо посрещане на българите осигури лесна възможност за нашия противник и третата част отиде в актива на Франция.

В четвъртия гейм стартирахме като в предходния - загубихме първите три точки и чак тогава се разписахме, но така и не успявахме да стопим разликата. Все пак на първото техническо прекъсване авансът на гостуващия отбор бе само 8:6. Спорно съдийско решение даде преднина от четири точки за французите, макар да се видя задържане на топката в близост до мрежата. След края на втората третина на четвъртия гейм изоставахме с три пункта.

Тогава дойде мигът на Тодор Алексиев, който първо прати истински снаряд покрай Льо Ру, а после бе част от успешната ни блокада, благодарение на която изравнихме за 16:16! Продължавахме да вървим по петите на французите и да се добираме до равенството, но допуснахме доста грешки от сервис и противникът дръпна, за да стигне до четири геймбола. Франция реализира втората си възможност и изравни.

Тайбрекът започна прекрасно за възпитаниците на Пламен Константинов, които взеха четири от първите пет точки, но гостите изравниха. След грешки на Владо Николов французите дори обърнаха до 8:6 в своя полза, но Рузие стреля в аут и изравнихме!

Отлична защита на България при 10:10 даде шанс за атака, но Владо Николов не преодоля мрежата. Преследването продължаваше до поредната грешка на Владо, когато противникът се доближи на две точки от победата. Малко след това блок-аут осигури на Франция два мачбола и за съжаление "петлите" реализираха първия от тях. 

 

БЪЛГАРИЯ - Франция 2:3 (25:18, 25:23, 24:26, 21:25, 12:15) - втори полуфинал на Евро 2015


БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Виктор Йосифов, Николай Пенчев, Владимир Николов, Теодор Тодоров, Тодор Алексиев, Владислав Иванов-либеро

Франция: Ървин Нгапет, Никола Льо Гоф, Бенжамен Тонюти, Антонен Рузие, Кевин Льо Ру, Кевин Тили, Женя Гребенников-либеро