Българският национален отбор по волейбол победи Финландия с 3:1 (29:27, 25:15, 23:25, 25:22) гейма в първа олимпийска квалификация, играна в Берлин.

Финландците започнаха устремено, спечелиха първите две точки и на второто техническо прекъсване вече дръпнаха с 16:13. Постепенно нашите момчета вдигнаха нивото си и успяха да изравнят резултата, но противникът ни се съпротивляваше и стигна до геймбол, за да прати топката в мрежата.

България неутрализира още един геймбол, след което успешна блокада на Ники Николов ни донесе първа точка за спечелване на партията, но трябваше да спасяваме трети геймбол след това. Ас на Ники Николов беше последван от великолепна блокада на Градинаров и "лъвовете" се наложиха в равностойния първи гейм.

Във втория гейм силите на Суоми като че ли вече бяха на привършване. Играта на българите стана много стабилна и освен със силна блокада, героите ни започнаха да вкарват все по-тежки и силни сервиси, за да поведат с 16:10 на второто техническо прекъсване. 

Разликата набъбна рязко и родните национали стигнаха до своя геймбол при космическа разлика от цели девет точки. Още при първата възможност нашият опонент не намери противодействие и партията отново отиде в актива на трикольорите.

Леко отпускане в редиците на България в началото на третия гейм донесе аванс от три точки за скандинавците, но възпитаниците на Пламен Константинов реагираха светкавично и сътвориха пълен обрат. Последва обаче истински срив при нашите, които изостанаха с пет точки след второто техническо прекъсване.

Отговорът ни беше красноречив - три поредни точки в наша полза и връщане на интригата в партията. За кратко дори поведохме, но грешка на Учиков донесе два геймбола за финландците. Първият беше спасен, но при втория противникът ни не сбърка.

Горчивината от загубения трети гейм разяри момчетата ни, които дръпнаха с 4:0, но допуснаха пълен обрат - 10:11! Все пак на второто техническо прекъсване имахме комфортен аванс от три пункта.

Вместо да натиснат съперника и да увеличат преднината си, "лъвовете" допуснаха ново изравняване и бяха принудени да търсят дивото, след като изпуснаха питомното. В заключителната част на гейма България стигна до четири мачбола и реализира третия от тях.

Утре нашите момчета излизат срещу Русия във втори мач от квалификационния турнир на германска земя.

 

БЪЛГАРИЯ - Финландия 3:1 (29:27, 25:15, 23:25, 25:22)

 

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Владимир Николов, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Мирослав Градинаров, Николай Николов, Теодор Салпаров

Финландия: Ееми Тервапорти, Анти Силтала, Саули Синконен, Оли-Пека Ойвансиву, Константин Шумов, Никлас Сепанен, Лаури Керминен-либеро