10-а поредна загуба инкасира женският волейболен отбор на България във Волейболната лига на нациите. Този път момичетата на Иван Петков отстъпиха с 0:3 (25:19, 25:23, 25:20) на класния тим на Италия.

Българският отбор игра сърцато според възможностите си срещу втория във временното класиране противник, но не успя да вземе гейм. Така "лъвиците" загубиха първия си мач от група 13, на турнира от четвъртата седмица от Лигата, който се провежда в италианския град Перуджа. Поражението е 10-о за тях от 10 мача, те са категорично на последно място с 1 спечелена точка.

Домакините започнаха на познатото високо ниво, диктуваха играта изцяло в първата част и затвориха гейма в своя полза с разлика.

Във втората част обаче българският тим показа не се предава лесно, и че домакините трябва здраво да се потрудят са успеха си. Момичетата на Иван Петков направиха отлично начало и поведоха с 5:2. Италианките постепенно стопиха пасива си, а играта тръгна равностойно. Силни моменти имаха Гергана Димитрова и Силвана Чаушева, а тимът ни се бореше за всяка точка. В решаващите моменти обаче съставът на Италия показа класата си и наложи волята си с 25:23, а с това спечели и втората част.

В третата част отново българките се опитаха да се противопоставят, и отново показаха хубави изяви на терена, но италианките не допуснаха повече кризисни моменти. Домакините поддържаха минимална разлика спечелиха гейма и затвориха мача с чиста победа.

Най-резултатна за българския тим беше Гергана Димитрова с 15 точки (1 ас и 52% ефективност в атака). Силвана Чаушева завърши с 13 точки (1 блок и 38% ефективност в атака). Реализатор за победата на Италия бе Индре Сорокайте с 19 точки (2 блока, 1 ас и 46% ефективност в атака) за победата. Елена Пиетрини добави още 13 точки (1 ас и 46% ефективност в атака) за успеха.

Това бе десета загуба за България, като тимът ни остава на последното 16-о място във временното общо класиране без победа до момента, и една спечелена точка. "Скуадра адзура" пък е на второ място с 8 победи, 2 загуби и 25 точки. Във втория си мач от групата "лъвиците" ще играят с изключително младия състав на Русия, който днес надигра Република Корея с 3:1 гейма. Двубоят е на 12 юни (сряда) от 18:00 ч.