Италия победи с 3:1 България в последния мач от турнира от Волейболната лига на нациите, който се провежда във Варна. Успехът е трети за италианците в турнира и общо седми в лигата. Италия има две загуби и общо 21 точки в актива си. България остана с 3 успеха, 6 загуби и 8 точки.

За България срещата започнаха Георги Братоев, Мартин Атанасов, Розалин Пенчев, Теодор Тодоров, Цветан Соколов, Алекс Грозданов и либеро Петър Каракашев.

В началото на първата част България успя да поведе с 3:1, но италианците изравниха при 3:3. След нови две равенства Италия успя да поведе с 2 точки и при първото техиническо прекъсване водеше с 8:6. След 11:9 за символичните домакини в днешния мач италианците успяха да реализират четири поредни точки, благодарение и на грешки на националите ни, и поведоха с 15:9. Българите отвърнаха със страхотна атака на Розалин Пенчев, но при второто техническо прекъсване резултатът бе 16:10 за Италия.

Италианците поведоха със 7 точки при 19:12 и до края на гейма не срещнаха особена съпротива от националите ни и взеха първата част с 25:14.

Италия започна по-добре и втората част и поведе с 3:1, но България изравни при 3:3. Последваха нови четири изравнявания на резултата, а със стахотна атака на Цветан Соколов при първото техническо прекъсване България водеше с 8:7. Италия веднага изравни, а след това след грешка в атаката на българите и отлична блокада поведе с 10:8. Националите ни изравниха при 10:10 с ас на Цветан Соколов. Последваха нови 5 изравнявания, а след грешка в атака на Николай Пенчев предимството при второто техническо прекъсване бе на страната на италианците - 16:15. След прекъсването резултатът бе изравяван два пъти, след което домакините със страхотна тройна блокада срещу Цветан Соколов поведоха с 19:17. Италия поведе с три точки при 21:18 след лошо посрещане на националите ни и треньорът Силвано Пранди взе тайм-аут. Това обаче не помогна на българите и след блок-аут на италианците и неуспешна атака на Мартин Атанасов Италия поведе с 23:19 и независимо че пропусна един геймбол домакините взеха и втората част с 25:20.

Играта в началото на третата част бе равностойна и резултатът бе изравняван 6 пъти, след което с два блок-аута на Цветан Соколов България поведе с 8:6 при първото техническо прекъсване. Италия изравни при 9:9, а след това и поведе след грешка при началния удар на Николай Пенчев, отлична блокада и ас на Олег Антонов. Последваха нови шест изравнявания на резултата, а след грешка на Георги Сеганов на начален удар италианците водеха с 16:15 при второто техническо прекъсване. След прекъсването с ас На Олег Антонов символичните домакини поведоха с 2 точки при 17:15. България обаче успя да изравни след страхотна атака на Алекс Грозданов при 18:18, а след това и поведе - 19:18, след успешна забивка на Цветан Соколов. Последваха нови 4 изравнявания на резулата, след които след неуспешна атака на италианците националите ни поведоха с 24:22 и независимо че просунаха един геймбол взеха третата част с 25:23.

След едно равенство в началото на четвъртата част с чудесна атака и ас на Цветан Соколов България поведе с 3:1, но символичните домакини изравниха при 3:3. Последваха 4 изравнявания на резултата, а след грешка на Николай Пенчев при начален удар Италия поведе с 8:7 при първото техническо прекъсване. Италия поведе с 3 точки при 12:9 и това принуди Силвано Пранди да поиска прекъсване на България. При второто техническо прекъсване авансът на италианците бе 4 точки - 16:12. След прекъсването националите ни продължиха да допускат грешки и Италия поведе с 5 точки при 18:13 и Силвано Пранди използва втория си тайм-аут. Италианците пропуснаха един геймбол, но взеха заслужено четвъртата част с 25:21 и съответно мача с 3:1.

Следващият турнир за националите ни е в Бразилия от 21 до 23 юни, където България играе последователно с домакините, Русия и Германия.