Любомир Ганев получи властта във волейбола след споразумение с дългогодишния председател на българската федерация (БФВ) Данчо Лазаров. Бившият национал получи от Лазаров пълномощно, с което от понеделник ще има права да ръководи организацията до 13 март, за когато е свикано изборно общо събрание.

На него Ганев се очертава да бъде единствен кандидат, тъй като очакваният му съперник Борислав Кьосев обяви, че се оттегля и че подкрепя Ганев.

"Струва ми се, че това беше много важен ден за нашия спорт. Всички проблеми, а тях ще ги има, да се решават демократично", каза Лазаров. Той посочи, че дава правомощия на Ганев, тъй като е ангажиран в Европейската конфедерация по волейбол (CEV). Двете страни си стиснаха ръцете и обявиха, че решенията са взети в името на развитието на волейбола.

Лазаров е на път да слезе от председателския пост във федерацията след близо 20 години. В основата е обединението на клубове, които поискаха промяна и издигнаха дългогодишния вицепрезидент Ганев за техен кандидат. Срещу него се очакваше да застане Кьосев, подкрепян от настоящото ръководство и клубовете зад него.

Опозицията искаше извънредно изборно общо събрание на 16 януари, но заподозря, че въпреки формалното му свикване сегашното ръководство прави опити да го осуети. Сега самият Лазаров каза, че новата дата 13 март е избрана така, че решенията на събранието да не могат да бъдат атакувани. "Да покажем, че волейболът е обединен около идеята за развитие на тази игра", посочи той.

"Знаете, че съм един от кандидатите. Неговата платформа (на Ганев) се доближава до моите възгледи и затова ще го подкрепя", каза Кьосев пред делегатите и даде знак, че се оттегля. "Ще се постараем да изпълним идеите, които са описани в програмата. Няма да се отпускаме", заяви Ганев.

Очаква се на събранието на 13 март да бъдат въведени значително промени в устава на федерацията. Желанието на опозицията е да има мандатност и да се намали броят на членовете на управителния съвет, които до момента бяха 25.

Предложението е тогава всички настоящи членове на съвета да се оттеглят. Един от кандидатите за нови членове за управителния съвет е първият българин в Залата на славата на волейбола Димитър Златанов.