Онлайн петиция за отмяната на олимпийските игри в Токио събра 350 хиляди гласа, съобщиха организаторите на кампанията в лицето на адвокат Кенджи Уцуномия.

Той и неговите партньори стартираха инициативата на 5 май.

"Настояваме олимпиадата да бъде отменена, за да съхраним здравето ни", твърдят организаторите на петицията на сайта change.org.

"Международният олимпийски комитет, Международният параолимпийски комитет, японското правителство, столичните власти в Токио и организационният комитет се опитват да форсират провеждането на олимпиадата и параолимпиадата, въпреки настоящото положение. Както показват ясно цифрите, COVID-19 изобщо не е под контрол. Ваксинацията започна в края на миналата година, но доставката на дозите в ограничените икономически страни се бави и до ден днешен. Пандемията далеч не е свършила. Предвид гореспоменатото, олимпиадата в Токио не може да бъде проведена безопасно. Голямото послание на олимпийското движение е "отбелязването на световния мир" и равенство, но такова няма да има сред всички спортисти. Някои от тях не могат да тренират и да се подготвят за Игрите или пък го правят под огромен стрес", твърдят организаторите на петицията, цитирани от "Монитор".

Кенджи Уцуномия и неговите съмишленици добавят още, че провеждането на олимппийските игри ще ангажира твърде много медицински лица, които или са нужни на други места, или са преживели твърде много от началото на пандемията преди година и два месеца.