Мъжкият национален отбор на България записа драматична загуба срещу Германия в третия си двубой от първия уикенд на Волейболната лига на нациите.

"Лъвовете" отстъпиха на Бундестима с 2:3 (25:19, 21:25, 25:22, 28:30, 11:15) в двубой, изигран в Римини (Италия), пише bgvolleyball.com.

Във втория уикенд (3-5 юни) българските волейболисти ще се изправят срещу Италия, Канада и Иран. Германците срещат Аржентина, Нидерландия и Словения. 

Волейболистите на Силвано Пранди имаха своите шансове в срещата, но позволиха на съперника да се разиграе и да разгърне възможностите си. В решаващите моменти "трикольорите" не съумяха да отиграят важни топки и това натежа в полза на противника. Въпреки сериозната съпротива, която оказа, нашият тим не можа да преодолее противника. 

Родните състезатели доминираха през по-голямата част от времето, в средата на частта обаче се усети колебание. Бундестимът направи серия и навакса, заставайки само на точка от "лъвовете". Нашите момчета успяха да излязат от ситуацията и да поведат отново. Превесът във всички елементи се запази и България спечели с добра разлика. 

Във втория гейм ситуацията се разви идентично - "трикольорите" излязоха напред, но напрежението си каза думата и допуснаха обрат. Германците демонстрираха увереност и задържаха доминацията си.

Шанс за изява получиха Георги Петров, Стефан Чавдаров, Денис Карягин и Радослав Парапунов. В ключовите моменти двата отбора си размениха волейболни аргументи, състезателите на Силвано Пранди скъсиха голяма част от дистанцията, но не се стигна до преодоляване на съперника. 

В третата част на терена се завърна съставът от началото на мача. Българският тим поведе, но бе догонен от германците. Ситуацията се запази до осмата точка, след което Цветан Соколов и съотборниците му набраха инерция и благодарение на стабилната си игра в атака надделяха. Родните състезатели намалиха непредизвиканите грешки, противникът започна повече да греши, което бе другият ключов фактор.

Четвъртият гейм започна добре за българските волейболисти, но воденият от Андреа Джани тим противодейства максимално и отново, както във втората част, взе нещата в свои ръце. Борбата в полето на "лъвовете" продължи, в крайна сметка съумяхме да изравним. Сервисът и атаката на немците отново увеличи разликата, продължиха да рискуват и това се оказа печеливш ход.

Натискът ставаше все по-сериозен, но българската блокада намали дистанцията. Надлъгването продължи до последно - атака на Цветан Соколов приближи родния състав до края на гейма и срещата, но Бундестимът не се отказа. "Трикольорите" не успяха да отразят трите мачбола, които имаха и след дълга битка Кристиан Фром и съотборниците му надделяха и вкараха мача в тайбрек. 

Германците отбелязаха силно начало на решаващия гейм, тръгвайки ударно. Това им осигури и психологическо предимство, Сервисът на момчетата на Андреа Джани продължи да измъчва "трикольорите", разпилявайки посрещането ни, а с това и играта като цяло. Мачът просто се доигра и в крайна сметка Германия записа успеха след 15:11.