Българският треньор Милко Георгиев изведе женската двойка на Китай до титлата по плажен волейбол в първенството на Азия. В мача за титлата неговите възпитанички китайките в състав Шуе Чен и Шин Шин се наложиха с 2:0 гейма (21:15, 21:16) над японките Акико Хасегава и Азуса Футами.

Софиянецът отговаря за физическата подготовка на отбора, а именно на финала Шуе Чен и Шин Шин смазаха японките с издръжливост.

Титлата от азиатското първенство гарантира участие на тази двойка и на Олимпийските игри в Токио, които започват през юли. Китай ще има още една двойка на олимпийския турнир по бийч-волей при жените, която обаче взима квота по ранкинг заради влизане в топ 20 на турнирите от Световната купа.

Шуе Чен има трето място от Олимпийските игри в Пекин, а също така във визитката й има една световна титла. А сегашната азиатска титла е нов неин успех, особено ценен предвид факта, че вече е на 31 години и от съвсем скоро играе с нова партньорка, която е едва на 19 години и съвсем неопитна.

"За Шуе Чен това вероятно ще бъде последна Олимпиада, защото вече е на 31. Но цялата подготовка беше изключително трудна от психологическа гледна точка. Наложи се да се напасва с толкова млад партньор, който няма опита, прави много грешки. Отделно от това беше решено да й бъде сменена позицията. Шуе Чен по принцип играе на мрежата, но сега преместиха младата Шин Шин на нейното място, а тя се върна да играе от втора линия, разказа за БТА треньорът Милко Георгиев, който отговаря за физическата подготовка на китайките.

"За мене е огромно признание и чест, че легенда в плажния волейбол като Шуе Чен, избра лично мен да работим заедно. Имаше напрежение от този неин избор сред останалите треньори, но съм щастлив, че постигнахме този успех и доказахме. Смело мога да я нарека най-големият професионалист, който съм срещал. Като отдаденост, като атлетизъм, стриктна, самоконтрол- тя наистина е номер 1.

По договор Милко Георгиев трябваше да работи и с мъжкия отбор по плажен волейбол, но един от играчите в най-добрата мъжка двойка- Ли Ян, е счупил костица на крак. Поради тази причина Ли Ян остава три месеца извън корта и подготовката му с Гао Пън се нарушава. Така китайската формация при мъжете пропуска за пореден път олимпийски игри.