Кошмарен за България сценарий се разигра на Европейското първенство по волейбол за жени.

Осминафиналът срещу Швеция се превърна в огромна драма и последен наш мач – 2:3 (25:12, 21:25, 22:25, 25:14, 17:19). България излезе като голям фаворит. Трибуните в зала „Колодрума“ бяха препълнени. А като морална подкрепа от трибуните подкрепяше и най-големият български футболист Христо Стоичков, седнал между двама президенти Любо Ганев и Александър Боричич. Неочаквано за всички Швеция направи изненадата и ще играе с Нидерландия на четвъртфинала във вторник, гледайки към финалната четворка в Белград.

Първата точка в мача беше за нас след докосване в мрежата на състезателка от Швеция. Второто разиграване беше от екстракласа и за двата отбора, които показаха, че могат да са перфектни в защита. В края му резултатът бе 2:0. България от рано искаше да покаже „кой ще командва“ парада и продължи да ниже точки. Серията на Гергана Димитрова от сервис спря чак при 4:1. Това беше най-лесното начало на мач за България от началото на турнира. Сякаш за секунди авансът ни растеше и растеше. Когато Христина Вучкова започна да изпълнява начален удар преднината ни стана 7:1.

Скандинавките въобще не можеха да се справят с българския сервис. Емилия Димитрова беше едва третата наша, която започна да изпълнява. И резултатът устремно набъбна до 12:4. Чак в тези моменти Швеция докара дуела до размяна на точки, но това по никакъв начин не притесняваше треньора Иван Петков. Авансът ни бе толкова голям, а блокадата и атаката действаха безкомпромисно. Беше въпрос на време кога геймът ще приключи. Наказателната акция приключи с резултат 25:12. И никой в „Колодрума“ не можеше да предположи какво ще последва до края на вечерта.

За първи път в мача Швеция поведе с началото на втората част. Геймът започна значително по-равностойно с размяна на успешни атаки и равенства до 3:3. Едва тогава скандинавките показаха, че имат място на осминафиналите, но по-скоро нашите се отпуснаха. Резултатът стана 6:3 и после 9:5 за гостите, но притеснение у българките не личеше. Шведките също имаха своите аргументи и дълго време поддържаха разлика между 2 и 4 точки. По-притеснително стана, когато посрещането ни се огъна и резултатът стана 16:11 за съперника. Имахме нужда от серия и тя дойде при сервис на Гергана Димитрова, с която съкратихме три точки от пасива. Швеция обаче си вярваше и най-важното – не бъркаше. Така преднината на „тре конур“ пак се увеличи до 22:17. Отново върнахме три точки, но ни трябваше по-дълга серия. Въпреки че атаките на нашите бяха по-атрактивни явно в името на концентрацията трябваше да преглътнем загуба във втория гейм – 21:24.

Началото на третата част също не бе добро – 0:2. Но този път компромиси не можеше и не трябваше да бъдат правени. На сервиса застана Нася Димитрова и България обърна резултата – 3:2. До доминация на един от двата не се стигна и точките се редуваха. Равенствата се редяха едно след друго до 9:9. Тогава поведохме с 2 точки – 11:9. Преднината ни се увеличи при 15:12 и 17:13. Нужна ни беше пределна концентрация, защото Швеция нямаше нищо общо с играта си от първия гейм. Скандинавките стегнаха здраво редиците и стигнаха до 19:19. Играта на нерви започна – 20:20, 21:21, 22:22. Напрежението растеше с всеки миг. И ужас за България – „тре конур“ поведе с 24:22. Нашите отиграха лошо следващата топка и 22:25.

Четвъртият гейм отново започва с шведска точка, последвана веднага от три наши. Постоянството изчезна от играта ни. Дойде време Швеция да направи серия от 3 точки – 4:3. Пак започнаха да се редуват равенства. А опасността, че скандинавските нерви издържат повече в съботната вечер, надвисваше все повече върху „Колодрума“. Феновете в залата правеха всичко възможно да понесат нашите на рамене. И успяха! След 8:8 наредихме четири точки след сервиси на Нася Димитрова в опита да вкараме мача в тайбрек – 12:8. Най-накрая България вече приличаше на България! Момичетата се разиграха и дръпнаха мощно в резултата със 17:10. Играта от първия гейм се завърна в пълни обороти. Блокадата работеше перфектно, а атаките ни станаха неспасяеми. Когато резултатът стана 19:11, съперниците вече мислеха само за предстоящия решителен гейм. За протокола четвъртата част завърши 25:14.

Тайбрекът започна със сервис в аут на Нася Димитрова. Веднага след това съдиите присъдиха втора точка за Швеция, но Иван Петков веднага поиска челъндж и се оказа, че топката е ударила пръстите на една от гостенките – 1:1. Още от старта беше ясно, че драмата ще е до последния миг. Българките първи пробиха шведската „стена“ с 4:2. Разменихме по една добра атака и 5:3. Залата беше готова да избухне от емоции. Уви – Швеция не само изравни, но и поведе с 6:5. Блокадата ни веднага възстанови паритета. Страховита атака на Нася Димитрова направи 7:6 за България. А уникалният ни капитан Елица Василева с единична блокада добави още една точка – 8:6. В залата вече всички бяха на крака. След смяната на полетата за съжаление серията ни прекъсна и Швеция изравни 8:8. Отличната в мача Нася Димитров отново даде преднина на България – 9:8. Успокоение нямаше и за миг – 9:9. Адреналинът и на двата отбора беше на максимум. След дълго разиграване гостенките сбъркаха край мрежата – 10:9.

Великолепна атака на България донесе 11-ата точка. Швеция отвърна на удара – 11:10. Отново дълго разиграване и топка в аут – „лъвиците“ вече водеха с 12:10. Железните скандинавски нерви обаче не се пропукваха. Дойде 11-а точка и за Швеция. В прекрасен момент обаче сервисът на гостенките изневери и 13:11. Драмата не свършваше - Швеция пак стигна до една точка разлика – 13:12. И жалко – блокадата на съперника донесе изравняване. Емилия Димитрова обаче даде първия мачбол за България. На сервиса застана Петя Баракова, но Швеция се справи със задачата – 14:14. Гигантичната Елица Василева отново беше „по-висока от залата“ и 15:14. За съжаление, Емилия Димитров изкара сервиса си извън полето – 15:15. След това посрещнахме лошо топката и сбъркахме – 15:16. Мачбол за Швеция. Нищо не бе свършило обаче, след като атаката на Нася Димитрова нямаше шанс да бъде спасена – 16:16. Тройна шведска блокада „хвана“ Лора Китипова и за втори път гостенките имаха мачбол в този луд, луд мач. Но България имаше Нася Димитрова, която отново спаси нашите. Веднага след това тя застана на сервиса, но последва неспасяема забивка – 17:18. Последва точка за Швеция и така България се прости с участието си на Евроволей 2021.