Българският национален отбор по волейбол (мъже) отстъпи с 0:3 (15:25, 20:25, 23:25) на европейските шампиони Италия в мач от Лигата на Нациите в Полша. След днешното поражение в "Арена Гданск" българите остават само с една победа от девет мача. Така Канада, Китай, България и Австралия се очертаха като отборите, които ще определят изпадащите в Лигата на Нациите.

Следващите мачове на момчетата, водени от селекционера Николай Желязков, са със Словения на 7-и юли и с Нидерландия ден по-късно. Българите трябва да спечелят поне един от оставащите си два двубоя от минитурнира в Гданск, за да запазят някакви шансове за оцеляване, пише БТА.

Мартин Атанасов беше най-резултатен за България с 14 точки, 13 от които от атака. След него е Александър Николов с 11, а 5 и 4 добавиха Радослав Парапунов и Светослав Гоцев. Юри Романо вкара 13 пункта за италианците, а по 12 прибавиха Алесандро Микиелето и Даниеле Лавия.

Силно подмладеният отбор на България започна активно, но след два поредни аса на Симоне Джанели и Италия поведе с 10:7. При 9:14 Николай Желязков взе прекъсване, за да вдигне малко българския отбор, но това имаше обратен ефект. До края на част италианците се възползваха от грешките при блокада и при атаки през центъра и спечелиха категорично с 25:15.

Втората част беше по-оспорвана, но равностойно вървеше до 7:7. След това италианците дръпнаха с две точки – 11:9, 18:16. Алекс Николов направи две точки за нашите, но грешка на Сеганов осигури втори гейм за адзурите – 25:20.

Третата част беше най-добрата за българския отбор, макар италианците да дръпнаха с 3:1 в нейното начало. Но отлични атаки на Мартин Атанасов, Колев, Радослав Парапунов и Сеганов обърнаха развоя до 6:4. Отлично се включи и Денис Карягин, който направи две точки до 11:8. Атаките на Мартин Атанасов нямаше как да бъдат спирани, дори и с двойна и тройна блокада и България поведе с 23:21.

Но постоянните атаки през Атанасов дадоха идея на Италия и поредният му опит за забивка от зона 4 донесе равенство 23:23. Веднага след това всичко това се повтори и италианците стигнаха до мач-бол. Следващата атака беше напълно идентична, италианците отразиха първия опит на българите. След това обаче Атанасов стреля в аут след като Даниеле Лавия го затвори на мрежата.

Състав на България: Георги Сеганов, Радослав Парапунов, Александър Николов, Мартин Атанасов, Светослав Гоцев, Стефан Чавдаров - Владислав Иванов-либеро (Денис Карягин, Аспарух Аспарухов, Николай Колев)