Българската федерация по волейбол ще оперира с бюджет, в рамките на 10.4 милиона лева. Това стана ясно след Общото събрание на централата, което се проведе вчера. Сумата е рекордна за най-успешния колективен спорт, като 2.4 милиона лева от нея са осигурени от министерството за провеждане на домакинството на една от групите и два елиминационни кръга на европейското първенство за мъже през лятото във Варна.

Президентът на федерацията Любо Ганев уточни и откъде ще бъдат събрани парите във въпросния проектобюджет. „За финансиране от министерството на спорта за дейности и домакинства са осигурени 4 708 456 лева. Приходи от стопанска дейност – 3.3 милиона, приходи от регламентирана дейност 2.350 милиона лева и компенсация за електроенергия около 40 хиляди лева. Надявам се да го изпълним, напълно реалистичен е. С този бюджет подсигуряваме абсолютно всичко, което треньорските щабове на националните отбори имаха като изискване“, констатира легендата. Той допълни, че и снежният волейбол вече е приет като константна част от федерацията, като това важи и за Треньорската комисия, предава "Тема Спорт".

Относно ситуацията около избора на Управителен съвет, който е свит от 25 на 17 човека, той заяви: „Всеки член на УС е длъжен да участва в поне една от постоянните комисии. Подлежат на освобождаване членове на УС, които в срок от една година от избирането им не станат членове на някоя от постоянните комисии или не се явят на заседание на същите комисии или не участват в три заседания на УС в рамките на календарната година без уважителни причини. Председателят на УС трябва да получи предварително писмено одобрение за сключване на договори с материален интерес в размер равен или надвишаващ 80 хиляди лева, както и за сключване на договори с продължителност на срок от над 3 календарни години“.

Мандатът на новия Управителен съвет е за една година, когато изтича и този на Ганев като шеф на федерацията. „Идеята беше в края на мандата, 2024 година, да направим промените в Устава и да намалим броя на хората. Преди 5-6 месеца, г-н Сеферинов каза, че трябва да се намалят броя на хората. И това му изказване мотивира останалите, да направим такова предложение за настоящото Общо събрание“, допълни Ганев.