"Моето желание беше Соколов да играе първите два турнира. Неговото - да почива. Разминават ни се вижданията, но аз нямам нито инструменти, нито намерение да карам някого да играе на сила", обяви селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов преди началото на тренировка, която тимът ни проведе днес в зала "Христо Ботев" в София.

Той каза още, че като види какво ще покажат състезателите сега, ще реши дали ще има въобще нужда от Цветан Соколов след Лигата на нациите за европейското първенство и олимпийските квалификации.

Селекционерът каза още, че се търси нов капитан на тима.

"Предпочитам да не започваме с лозунги, а първо да покажем някаква игра и след това да коментираме. Не искам да тръгваме, както обикновено с големите кошници, защото след големите очаквания, идват големите разочарования", сподели Константинов.

"Аз съм в процес на изучаване на тези момчета. Доволен съм от мотивацията на всички. Това са хората, на които ще разчитаме в Лигата на нациите. Тези 18 човека, които присъстват тук. Естествено ако има някакви проблеми и травми, говорил съм с още няколко състезателите, които в някаква екстремна ситуация, да извикаме още някой. Може да извикаме още един посрещач, един разпределител. Имаме готовност, но ако нямаме травмирани играчи, това ще бъдат хората, на които ще разчитаме", добави той.

Селекционерът обяви, че тимът мисли изцяло за Лигата на нациите, а след това ще се концентрира за европейското първенство и олимпийската квалификация.

Константинов подчерта, че е оставил Матей Казийски да прецени сам и да реши дали ще се завърне в националния отбор.

"Матей е достатъчно разумен да прецени и да даде отговор. Аз лично не треперя всеки ден какво ще ми каже. Ако прецени, че може да ни помогне, е добре дошъл. Но пак казвам, той не може дотолкова да промени един отбор, да стане от черен бял. Казийски е явление и би дал импулс на българския волейбол", каза Гибона.

На 6 юни България започва участието си във Волейболната лига на нациите за мъже.

Страната пи е съдомакин на eвропейското първенство по волейбол за мъже от 28 август до 15 септември, като мачовете на родна земя ще се играят във Варна.

От 30 септември до 8 октомври пък е олимпийската квалификация за игрите в Париж догодина.