Италианският специалист Джанлоренцо Бленджини официално стана селекционер на мъжкия национален отбор на България по волейбол, съобщиха от БФ Волейбол.

Бленджини подписа договор за три години. В споразумението е включена и възможност за удължаване с още две години.

От БФ Волейбол подчертават, че специалистът е приел изискването на Федерацията за пълен ангажимент само и единствено с националния отбор на България. Освен директната работа с представителния отбор, той ще работи и за подрастващите национали, и за повишаване на капацитета на българските треньори.

"Спряхме се на Джанлоренцо Бленджини, защото искаме треньор с авторитет, треньор, който знае как да работи и с млади състезатели, човек, който има капацитета да направи нужното националният отбор на България да има шансове да се класира на Олимпийските игри в Лос Анджелис", заяви президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

"Водещото желание на Българската федерация по волейбол беше националният селекционер да има целогодишен ангажимент към България – поясни Ганев. - Считаме, че това е правилният път. Черпим опит от държави като Италия, Полша и други волейболни нации, с които искаме да се състезаваме. Там е като неписан закон - треньорът на националния отбор не работи успоредно и в клубен, изцяло е концентриран в работата си с представителния тим. Опитваме се да следваме начин на работа, който доказано води до големи резултати. Поради тази причина привлякохме треньор, който не просто е национален селекционер на представителния ни отбор, но ще има и редица задачи, свързани с развитието на треньорския капацитет у нас. В рамките на годината ни предстоят две европейски първенства за подрастващи, в които ще разчитаме на неговата помощ и експертиза, след като мъжкият национален отбор приключи участието си във Волейболната лига на нациите. Ще продължим да работим върху създаването на отлична комуникация между всички треньори в едно направление – от мъже до най-ранните възрасти при подрастващите. Това е начинът и пътят за постепенна интеграция на млади състезатели за представителния отбор на България - следствие на координирана и унифицирана работа и методика.

Самите качества на Джанлоренцо Бленджини са безспорни, Дългото CV с успехите му говори за тях. Пожелавам му успех начело на мъжкия национален отбор на България и искрено вярвам, че съвместната ни работа ще доведе до желаните резултати".

"Финализирането на преговорите с г-н Бленджини е изключително радващо събитие за нас. Още по-радваща обаче е неговата мотивация и вяра във възможностите на нашия национален отбор, както и перспективите му в непосредствено бъдеще. Треньор с подобна репутация и визитка не би се ангажирал с проект без сериозен потенциал", заяви вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Давид Давидов.

Той допълни, че  ключов момент в преговорите е било да се настоява за целогодишен ангажимент на националния треньор.

"За нас такъв специалист ще бъде изключително полезен във времето извън периодите на подготвителни лагери и официални състезания – посочи още Давидов. - Ще търсим всякакви възможности за използване на неговия капацитет в различни насоки – регулярно провеждане на треньорски семинари, съдействие при провеждане на подготовка и участие в международни състезания на националните отбори за подрастващи, създаване на обща система на работа и синхрон между отделните формации в мъжко направление, участие в различни обществени инициативи на Българската федерация по волейбол, препоръки за развитието на треньорския капацитет у нас и други. Мотивирани и подготвени сме да използваме максимално ефективно престоя на г-н Бленджини в България. Очакваме с нетърпение неговото пристигане и начало на работа през май".