България ще бъде един от домакините на Европейското първенство по волейбол за мъже през 2026 година. Новината бе потвърдена от Европейската конфедерация по волейбол (CEV). Шампионатът на Стария ще се проведе в четири държави, като засега е ясно името само още на една – Румъния.

Останалите две тепърва ще бъдат обявени. В България ще се играят мачовете от една група, четири осминафинала и два четвъртфинала. Същото беше и през 2023 година. Тогава двубоите бяха във Варна, а феновете препълниха залата на всичките ни мачове.

„България се утвърди като един от най-добрите организатори. Огромен успех имаше и Евроволей 2015. Турнирът е известен с историческата първа титла на Франция, спечелена пред изпълнената до краен предел "Арена Армеец".

Три години по-късно България бе съдомакин на Световното първенство заедно с Италия. И въпреки огромните проблеми с пандемията от Ковид-19 във всички държави, приехме и Евроволей 2021 за жени един от домакините в Пловдив", заявиха от родната волейболна централата.

"Много сме радостни, че България е обхваната от волейболна треска. Също така, че българската федерация желае да организира все по-често големи турнири.

Сигурни сме, че нашето водещо първенство е в много добри ръце и че Българската федерация волейбол ще ни помогне да проведем висококачествено състезание по устойчив начин с акцент върху ангажираността на феновете", коментира пък президентът на CEV Александър Боричич.