Мъжкият отбор на България под 20 години постигна историческа първа победа на Европейското първенство по снежен волейбол. Дебютният шампионат в тази възрастова група се провежда в грузинския зимен курорт Бакурани (1-3 март).

Имената си за историята записаха Мартин Пашов, Константин Кючуков и Гавраил Цепенишев. Те победиха Турция 2 с 2:0 (15:13, 15:13) за 28 минути. Срещата беше втора за "трикольорите", като преди това те отстъпиха в оспорвана битка срещу Чехия с 0:2 (13:15, 13:15).

Утре мъжкият състав на България излиза в последната си среща от група "В" срещу Грузия 2 (13:20 часа българско време). До момента лидер в потока е Чехия, който постигна две победи (и срещу Грузия 2 с 2:0), Турция 2 и България са с по един успех, докато Грузия 2 с две поражения.

Надпреварата, която е под егидата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV), стартира рано тази сутрин българско време. Откриващата среща беше с българско участие. Българките, които са в състав Алара Изетова, Габриела Радева и Ерия Рашкова, се изправиха в поставените под номер 2 в ранглистата италианки - Аня Бургман, Леа Бургман, Сара Рива и Джулия Майхофер. Липсата на достатъчно опит срещу по-класен съперник натежа и българките отстъпиха с 0:2. Те започнаха трудно, като в първата част записаха едва 4 точки, но бързо се адаптираха към обстановката и във втория гейм се представиха по-достойно - 10:15.

Сходно се разви и втората битка на българките в Бакурани. Те се изправиха срещу Турция 2, като отново имаха затруднения само в първата част - 6:15. Вторият гейм беше изключително равностоен и българките изпуснаха за малко да го спечелят - 14:16.

Снимка: CEV