Новият селекционер на националния отбор на България по волейбол за мъже Джанлоренцо Бленджини бе представен официално от федерацията. Той дълго говори за проекта, с който се е захванал, за философията му на работа и на игра, за проекта и мечтите. Италианецът призна, че е бил изненадан от мисленето на някои играчи, които не искат да играят за България, но той бе категоричен, че всеки има право на личен избор и той няма да разчита на тези хора.

"Благодаря за доверието на федерацията и на президента Любо Ганев. Държа да кажа някои неща. Първо съм много доволен от тази възможност, от този голям проект. Много важно е желанието да направим нещо голямо, това беше определящо за мен.

Другото важно е, че ми дадоха пълна свобода да си изградя щаб, да направим добър отбор. Хубаво е да  изберем хора, които са на ниво, да направим добър екип и да следваме мечтите си.

Комплименти за федерацията, че има такава стратегия и поглед в бъдещето. Това е страхотен капацитет да предвиждаш нещата. Повечето отбори обикновено имат цикъл от следващите четири години до Олимпийски игри, ние имаме хоризонт за работа от 5 години. Това е умение да се гледа в бъдещето.

Вярвам в стратегията, в проекта. Това ме спечели. Имах опции да продължа в голям клуб като Лубе и други варианти, но избрах България", бяха въвеждащите думи на Кико Бленджини.

"За мен е необяснимо и недопустимо да разбера, че има играчи, които не искат да играят в националния отбор. И не говоря за ветерани, които са на 35-36 години, имат физически проблеми и разбираемо не виждат перспектива в следващите 4-5 години. Става дума за състезатели в активна възраст. На мен ми трябват напълно отдадени играчи. Такива, за които е чест и гордост да представляват България. Дори и да нямат нужните технически качества, на първо място трябва да се отзоват и след това да мислят дали ще се справят със задачата.

Нужна са ми играчи, които могат да се жертват, да страдат, да се борят, да се научат да губят първо, за да могат да побеждават утре. Искам пълно себераздаване, хора, които са готови да влязат в огъня, както казваме в Италия. Не познавам друг начин за постигане на целите", категоричен бе италианският специалист.

"Благодаря на треньорите и хората преди мен, които са изградили тези талантливи млади играчи, с които да мога да работя. Повтарям, че за мен водеща е волята и желанието на играчите. Ще търсим и ще изграждаме състезатели, които играят с отговорност, чест и гордост. Които искат да представляват България, без да си задават въпроси. Тези, които отказаха и не са тук, няма да бъдат с нас и през следващите пет години или поне докато аз съм селекционер. Трябва да променим мислене, манталитета. ", сподели философията си треньорът.

"Имаме много работа, пътят е дълъг и труден. На мен ми трябва да работя с личности преди да бъдат състезатели. Не можеш да избереш да победиш, но можеш да избереш де отдадеш напълно, да се посветиш на работата си. Това е общата картина, аз съм само част от пъзела. Не мога да обещая, че ще успеем, но мога да кажа, че ще направим всичко, което е по силите ни. Мечтата е да се класираме на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028. Оставил съм си място на тялото, където да си направя татуировка на олимпийски символ, с което да ознаменуваме този успех", пошегува се той.

"Развитието е процес, ще правим крачки напред. Търсим и създаваме играчи. Алекс Николов за съжаление няма да е с нас на Лигата на нациите заради контузия. Ще изградим отбора постепенно. Важното е да имаме балансиран тим", добави Бленджини.

"Партньорството на Лубе Чивитанова с Левски не ми е повлияло да поема националния отбор. Вярно е, че тренирам от две години Алекс Николов в Италия, но аз видях качествата му на едно европейско първенство за юноши, родени 2003-04, по време на КОВИД 19. Привлякохме го заради силните му игри в националния тим. Имам поглед и върху младите таланти на Левски, да, но и върху момчетата, родени през 2005-06 година. За качествата им говорят резултатите им на международно ниво", уточни треньорът.

"Не ми харесва да давам оценки на колегите ми и да съдя за работата им. Всички сме отдадени на работата си. Мисля, че трябва да споделяме опит и идеи, за да израстваме всички. Познавам от българските треньори Пламен Константинов, с който сме в отлични отношения. Познавам Желязков, били сме в два близки клуба в Италия. Повтарям, че съм благодарен на българските треньори, изградили младите ви състезатели, както и на италианците Буратини и Кадеду, които са работили с тях в последно време", каза още Бленджини.

"Предпочитам да не назовавам играчите, които не пожелаха да дойдат в националния отбор. Искам да се концентрирам върху това, което имам, а не върху това, което нямам. Да не губя излишна енергия. Първата година ще бъде опознаване с отбора. През втората трябва да изградим печеливш стил на игра. През 2026 вече е нужно да наберем скорост и на направим скок, защото няма да ни остава много време до Лос Анджелис", завърши Джанлоренцо Бленджини.