България постигна първа победа във Волейболната лигата на нациите. Мъжкият ни национален отбор победи САЩ с 3:1 (25:21, 25:20 21:25, 25:21) в Анталия. Това бе и първи успех на Джанлуиджи Бленджини като национален треньор на нашите.

През цялото време българският отбор беше по добият. Започнахме мача с убедителното 4:0 и подсказахме, че ние ще диктуваме нещата в турския курорт. Американците успяха най-много да свалят пасива си до три точки. За разлика от миналия мач с Канада, когато България пак водеше в резултата често, сега не допусна обрат.

Втората част също започна също отлично за нашите. Дръпнахме 5:2 и чак тогава Щатите показаха, че могат да изравняват – 5:5. Волейболистите ни обаче бяха категорични, че няма да допускат да загубят гейм, в който са по-добри. Поведохме с 15:10 и тогава нямаше шанс за съперника. В крайна сметка частта завърши точно с пет точки аванс за нашите.

В третия гейм също взехме първата точка. Но това се оказа и най-оспорваната част. Американците за първи път ни поведоха с 6:4. Нашите направиха четири поредни точки и отново изглеждаше, че мачът ще завърши бързо. Събитията обаче бяха различни. САЩ изравниха за 9:9 и след това не изпуснаха повече преднината в гейма. Бяхме най-близо при 16:17, но в крайна сметка съперникът намали общия резултат.

Младият отбор на България показа голям характер в четвъртата част, която може би е и най-важна в турнира досега. Американците ни поведоха с 6:3 и сякаш предвкусваха тайбрека. Преднината им се задържа 14:11. Тогава българите направиха пет поредни точки и поведоха. Устремът ни вече трудно можеше да бъде спрян. Резултатът набъбна до 20:16 в наша полза. Треньорът на съперника опита да промени изхода на мача с прекъсвания, но нашите играха много силно. В името на драмата САЩ стигнаха до 20:22. Ас на Аспарух Аспарухов добави нова точка за България. Последва още една точка от нашия начален удар и първи от четири мачбола. При първия не успяхме, но победата нямаше как да ни се изплъзне – 25:21.

Днес България ще премери сили с Нидерландия.