Русия победи с 1:0 Португалия в контролна среща, играна в Краснодар.

"Сборная" стигна до успеха напълно заслужено с гол на Роман Широков секунди преди края на редовното време. Преди това домакините уцелиха и греда, а попадение на ФедорСмолов беше отменено заради игра с ръка.

През всички 90 минути руснаците имаха превъзходство, а отсъствието на някои ключови португалски играчи, сред които Кристиано Роналдо, се оказа решаващо за представянето на отбора.     

По този начин Русия продължи с победната си серия под ръководството на новия селекционер Леонид Слуцкий – 5 от 5 при голова разлика 13:1. Иберийците пък загубиха за първи път като гост от пет мача насам, в които неизменно печелиха.


В началните минути руснаците наложиха домакински натиск и в 6-ата Широков пое топката на гърди в наказателното поле и точно преди да нанесе решаващия изстрел, Пепе успя да изчисти.

120 секунди по-късно Дзюба буквално се подигра със защитника на Реал Мадрид, подмина го като колче и нахлу отляво в наказателното поле. Той стреля мощно по диагонала, но Руи Патрисио успя да избие със сетни сили.

В 11-ата минута пред нападателя на домакините отново се откри великолепен шанс за гол, след като засече с глава центриране и този път гредата се оказа пръв помощник на португалците.

В средата на първото полувреме Мамаев изведе Широков в наказателното поле и той шутира по земя в долния ляв ъгъл, но отново Руи Патрисио успя да се справи със ситуацията. Португалия създаде първата си опасност след малко повече от половин час игра, когато Оливейра отправи изненадващ удар, който беше париран от Акинфеев. В 37-ата минута и Нани напомни, че е на терена с хубав изстрел отляво, но вратарят на Русия отново беше на мястото си.

Втората част започна с пропуск за домакините, след като Дзюба намери Широков в наказателното поле и последният стреля, но сантиметри покрай целта. След почти час игра Нани шутира неочаквано от почти 30 м, получи се коварен рикошет, след който топката излезе в аут.

Между 62-ата и 63-ата минута Русия пропиля нов шанс за гол. Самедов се извиси над защитата и точно преди да засече с глава, Руи Патрисио изби в корнер. След неговото изпълнение Мамаев стреля от точката за дузпата встрани от вратата.

В 74-ата минута руснаците най-накрая успяха да вкарат топката във вратата, след като Федор Смолов прониза Руи Патрисио, но съдийската бригада отмени гола без да се замисля, защото 25-годишният нападател на ФК Краснодар игра с ръка.

Така се стигна до 89-ата минута, когато "сборная" поведе напълно заслужено. Домакините разиграха чудесно в противниковата половина, Смолоев центрира прострелно в наказателното поле, където Широков с едно докосване донесе победата на Русия.

Русия – Португалия 1:0

Голмайстор:

1:0 Широков (89)

Русия: Акинфеев, Кузмин (46-Шишкин), Игнашевич, Березуцкий, Жирков, Денисов, Широков, Дзагоев, Самедов (66-Смолов), Мамаев (77-Игнатиев), Дзюба

Португалия: Руи Патрисио, Соареш, Алваш, Пепе, Елизеу, Андре (72-Невеш), Карвальо, Мариу (91-Рафа), Нани, Гонсало (81-Рикардо), Оливейра (72-Жоау)