Международната футболна асоциация (ФИФА) ще изпробва системата с видео повторенията по време на контролния мач между Италия и световния шампион Германия. Това ще бъде втори тест на изготвената в Холандия система, след като първият беше проведен през септември в двубоя между Италия и Франция. През следващия сезон тя преминава и на клубно ниво с обслужване на мачовете от германското първенство.

"Системата за видео повторения ни дават допълнителни две очи и това ще помогне изключително много на съдиите. Футболът обаче няма да се промени", увери холандската легенда Марко ван Бастен, който е директор на отдела за техническо развитие към ФИФА.

ФИФА назначи Мануел де Соуза за видео рефер по време на мача в Милано. Португалецът ще има достъп до абсолютно всички кадри от мача от италианските и германските медии, като той ще следи за нарушения на правилниците от стая в стадиона. Де Соуза ще има възможност да сигнализира на главния съдия, ако той пропусне важно събитие.

Очаква се в близко бъдеще главните съдии да разполагат с видео повторения и край тъчлинията. Това обаче ще се случи едва след края на 2-годишния тестов период на системата, стартирал през месец март. Целта е тя да бъде в пълна изправност за световното първенство в Русия през 2018-а година.