E, магията приключи. Усмивките вече ще са по-малко. Роналдиньо официално каза "сбогом" на футбола. Вчера Царя на спортовете загуби играч, който трудно може да бъде описан с думи.

Малко са футболните фенове, които не харесват творчеството, което бразилецът представя всеки път, когато стъпи на терена, че дори и извън него. Роналдиньо вдъхновяваше абсолютно всички отбори, в които игра и почти винаги бе изпращан с аплодисмети от целия стадион.

Българските привърженици трябва да са благодарни на Левски, че в онази хладна вечер на 22 ноември 2006 година успяха да видят Роналдиньо в пълната му светлина. Въпреки традиционното "гостоприемство", което родните фенове демонстрират по време на международни мачове, стадион "Васил Левски" като че ли за миг затихна, когато бразилецът реши да опита любимите си шутове от дъгата на наказателното поле, целейки горната греда на вратата. 

Усмивката както винаги не падаше от лицето му, а очите на 43 000 запалянковци не можеха да се отлепят от него. Излъчването, харизмата и мягията, която той имаше на терена успя да докосне сърцата на хората, въпреки, че те бяха дошли да подкрепят любимия си син тим. Въпреки, че от тогава минаха 12 години, българските привърженици все още си спомнят с умиление за емоционалната бомба, която Рони хвърли по тях. 

"Играта ми се основава на импровизация. Често, нападателят няма много време да мисли. Имаш секунда, много рядко повече, за да решиш дали да дриблираш, да стреляш или да подадеш наляво или надясно. Инстинктът задава заповедите", каза преди време магьосникът.

Легендата от Порто Алегре демонстрираше и една друга страст, която е колкото различна от футбола, толкова и близка - танците. Несъмнено самбата му е в кръвта. Това изкуство всъщност добре описва Роналдиньо - гениален футболист с огромна любов към живота и забавленията. През годините е участвал в карнавали, тържества, пял е, играл е плажен футбол, танцувал е...

Носител на "Златната топка", световен шампион с Бразилия, победител в Шампионската лига с Барселона, златен медалист от Копа Америка, Купата на конфедерациите, Копа Либертадорес и Копа Судамерикана. Двукратен шампион на Испания и двукратен носител на Купата на страната + шампион на Италия и носител на наградата The Best. Роналдиньо се отказа от футбола на 37 г и в кариерата си спечели почти всичко. 

Сега остава най-важното - да се запазят спомените за таланта и футболната радост, която бразилецът излъчваше на терена. Ще помним с усмихвки бразилеца, а футболът несъмнено загуби един от най-великите и лъчезарни футболисти стъпвали на зеления килим.

Донислав Донев, Gol.bg