Един от двата домакина на световното първенство по футбол за жени - Австралия се класира за полуфиналите. Кенгурата надделяха над Франция след изпълнение на общо 20 дузпи, като в редовното време и продълженията двата състава завършиха при равенство 0:0, а при дузпите домакините се наложиха със 7:6.

Съперник на австралийките в битката за място на финала ще бъде победителят от мача между Англия и Колумбия по-късно днес. В другия полуфинал ще се срещнат съставите на Испания и Швеция.

За Австралия, чийто тим е четири пъти четвъртфиналист на Световен шампионат, класирането за полуфиналите е първо в историята. Франция не успя да повтори постижението си от 2011 година, когато влезе в четворката.

Вратарят на австралийките Макензи Арнолд спаси три дузпи срещу Франция, а самата тя пропусна при своето изпълнение при драматичната развръзка на четвъртфиналния двубой в Бризбейн. Решителната дузпа бе дело на Кортни Вайн.

При деветата дузпа за Франция Кенза Дали пропусна, а изпълнението бе повторено след преразглеждане на ситуацията със системата за видеоарбитраж-ВАР и Арнолд отново не позволи попадение. След това и ударът на Клеър Хънт за Австралия бе отразен успешно, за да се стигне до 10 изпълнения от бялата точка за всеки от противниците.