Турция взе историческа победа като гост на Хърватия, като спечели с 1:0 в Осиек. Това е първото поражение на Хърватия като домакин в европейска квалификация в цялата история на националния тим.

Единственият гол в мача вкара Баръш Йълмаз в 30-ата минута. Той прехвърли вратаря Ливакович, който бе излязъл от наказателното поле. С успеха Турция събра 13 точки и има с 3 повече от Шахматистите, които имат мач по-малко.

Хърватия прие Турция в сблъсък на върха в група D на европейските квалификации. И двата отбора бяха с по 10 точки преди началото на срещата в Осиек, но Шахматистите имаха мач по-малко. И двата тима знаеха за загубата на друг от кандидатите за класиране в Германия – Армения по-рано днес.

Срещата беше официален дебют за новия селекционер на Турция Винченцо Монтела. Той бе назначен преди десетина дни. Той заложи на Баръш Йълмаз и Кемер Актюркуглу. Хърватите бяха без контузения Иван Перишич.

Турците започнаха мача много по-добре. Те използваха отлично високата защитна линия на съперника и създадоха много проблеми с пасове зад отбраната към бързоногите Баръш Йълмаз и Кемер Актюркоглу.

След само 90 секунди Актюркоглу опита удар по диагонала, който мина встрани от вратата на Ливакович. В 9-ата минута Ливакович направи отлично спасяване след шут на Актюркоглу. След още пет минути отново имаше отличен шанс. Пак Актюркоглу се измъкна зад защитата, но се забави и Ливакович скъси дистанцията, за да блокира удара.

В 30-ата минута обаче по-добрата игра на Турция даде резултат. Пак пас зад защитата изведе Баръш Йълмаз, този път Ливакович реши да излиза от наказателното поле, за да го пресрещне, но много закъсня и турския нападател го прехвърли от около 25-30 метра разтояние – 0:1. Първи гол за Баръш Йълмаз за националния тим.

През второто полувреме нещата не се промениха много. Турците се защитаваха и използваха скоростта на Баръш Йълмаз.  Хърватите опитаха да натиснат и дори пуснаха в игра невъзстановения напълно Бруно Петкович. Той се размина два пъти на сантиметри от това да изравни.

Резервата Ловро Майер пропусна изключителен шанс в 80-ата минута. Той преодоля и вратаря и стреля, но Самет Акайдън спря топката пред голлинията, а в последствие бе отсъдена и много спорна засада.

Само секунди след това дебютантът Дион Бельо от пет метра просто подаде топката на вратаря на Турция. Бельо отново изпусна в 88-ата минута. Неговият удар в близкия ъгъл бе спасен от вратаря Угурджан Чакър.

В последната минута Хърватия получи дузпа. Центриране от корнер завърши с удар рикоширал в защитник. Съдията Антъни Тейлър посочи бялата точка за дузпа. Повторенията показаха, че топката се удари в гърдите на Хакан Чалханоглу и съдията отмени решението си след като видя повторенията на ВАР монитора.