Правителството на Колумбия обяви, че крайнолявата партизанска групировка "Армия за национално освобождение", (б.ред. - Еjеrcito de Liberaciоn Nacional, съкратено - ELN), е отговорна за отвличането през уикенда на бащата на футболиста на Ливърпул и колумбийския национален отбор Луис Диаз, предаде Sportal.

Мирната делегация на правителството, която в момента води преговори с ELN за разоръжаването на партизаните, заяви в изявление, че е "официално информирана", че отвличането е "извършено от подразделение, което принадлежи на ELN". "Настояваме ELN да освободи незабавно г-н Луис Мануел Диас и заявяваме отсега, че те са изцяло отговорни за осигуряването на живота и неприкосновеността му", заяви Оти Патиньо, който ръководи правителствената делегация.

ELN е едно от най-старите партизански движения в Колумбия, като е създадено още през 1964 г. Идеологията на въоръжената групировка е комунизъм и марксизъм-ленинизъм. Движението има дългогодишна практика да отвлича хора от богати и известни семейства, за да иска после откупи за освобождаването им. Заради тези си действия ELN е обявена за терористична организация от Колумбия, Европейския съюз, САЩ и Канада.

Двамата родители на Луис Диас бяха отвлечени от въоръжени мъже на мотоциклети в събота на бензиностанция в малкия град Баранкас, Ла Гуахира. Майката на футболиста, Силенис Маруланда, беше спасена в рамките на няколко часа от полицията, която постави пътни заграждения около градчето с население 40 000 души, което се намира близо до границата на Колумбия с Венецуела.

Бащата на Диас остава в неизвестност, което кара специалните сили да го търсят в планинската верига, която се простира между двете държави и е покрита с гъсти гори. Властите предложиха и награда от около 40 000 паунда за информация, която да доведе до бащата на Диас.

26-годишният играч отсъстваше от мача на Ливърпул срещу Нотингам Форест в неделя, както и във вчерашната победа на мърсисайдци над Борнемут с 2:1 като гост за Купата на лигата. Съотборниците на Диас изразиха солидарността си с колумбиеца, като вдигнаха една от фланелките му на терена, след като вкараха първия гол за победата над Нотингам  с 3:0.