Футболистите от петте водещи първенства в Европа са прекарали средно по осем дни повече в лечение на контузии заради провеждането на световно първенство в средата на сезона, сочи проучване на застрахователна група Howden. 

Според изследването, резултатите, от което бяха публикувани от агенция Ройтерс и цитирани от БТА, средният срок за възстановяване на 88 контузени играчи през октомври 2022 е бил 11.35 дни. Той се е увеличил до 19.41 дни през януари след турнира в Катар.

Най-често получаваните контузии са били в глезен (увеличение от 170%), прасец (200%) и подколянно сухожилие (130%).

"Вижда се ясно, че в резултат на провеждането на световно първенство през зимата в Европа, средният срок за възстановяване от контузии се е увеличил с осем дни през пролетния полусезон", казва директорът на спортния отдел на Howden Джеймс Бъроуз. 

Изследването сочи още, че през сезон 2022/2023 в петте водещи първенства в Европа са регистрирани 3 985 контузии. Английската Висша лига (23.6%) и германската Бундеслига (14.8%) имаха най-голям брой футболисти на световните първенства и в резултат на това те са първенци и при травмите.

"В първите два месеца след турнира в Бундеслигата са регистрирани 46 контузии, а във Висшата лига - 49. Това показва, че удължената зимна пауза в Германия не е имала желания ефект", добавя проучването.

По-рано през годината съюзът на футболистите ФИФПро публикува собствено изследване, според което 44% от играчите, взели участие на световните финали, са се оплакали от увеличена физическа умора. 23% и от психическа.