Груповата фаза на квалификациите за Европейското първенство по футбол официално приключи, което обаче не значи, че всички участници на турнира са ясни. Причината е, че шампионатът догодина в Германия ще включва 24 отбора, а през първите пресявки станаха ясни само 20 тима, плюс гарантираното място на домакините. Това оставя още 3 позиции, които тепърва предстои да бъдат запълнени от страните, които отиват на баражи през пролетта.

Регламентът на УЕФА предвижда нов минитурнир с участието на 12 отбора, които да се включат в три елиминационни потока. Срещите ще се изиграят на 21 март за полуфиналите и 26 март за финалите, което е само три месеца преди Евро 2024. Условно потоците са наречени Път A, Път B и Път C. За целта се вземат предвид ранкинга, класирането в груповата фаза и резултатите им в Лигата на нациите.

В Път C влизат отборите на Грузия, Гърция, Казахстан и Люксембург. В Път B са Израел, Босна и Херцеговина и само два отбора измежду Финландия, Украйна и Исландия, които ще бъдат избрани с жребий. Третият тим отива в Път А. Там пък са вече Полша, Уелс и Естония.

На 23 ноември е предвидена церемонията в Нион, която ще определи разпределението на групите по време на Евро 2024 и съревнованията на баражите.