Собственикът на "Локо" (Сф) Иван Василев даде интервю за „Мач Телеграф“ ден след успеха над "Септември" (Симитли) с 4:1, който узакони промоцията на „железничарите“ в Първа лига. Ето какво сподели бизнесменът специално за читателите на първия футболен всекидневник.

- Г-н Василев, честита промоция. Какво си струваха тези 6 години?

- Много ми струваха - нерви, но и хубави моменти. Знаете, че на няколко пъти мислех да се откажа. В началото се заехме само с школата. Това се случи през август 2015 г. Но разбрахме, че без първи отбор, няма смисъл от школата. Правехме игрища, подобрявахме инфраструктурата. В крайна сметка трябваше да запазим клуба.

- Как минаваха сезоните на "Локо" (Сф) и колко далеч бе елита?

- Започнахме от „А“ окръжна, след това отидохме във „В“ група, а в последствие се наложиха промени, заради които БФС ни покани в „Б“ група, но без право на промоция. Следващият сезон стигнахме бараж, който загубихме от "Витоша" (Бистрица). През кампанията 2018/19 се представихме много слабо, като станахме осми. През миналия сезон ни удари пандемията и прекратиха Втора лига предсрочно, като ние останахме четвърти. И след това вече решихме, че тази година трябва да се върнем в елита на всяка цена. Завършихме първи през есента, а сега втори. Но имахме много тежка програма, имахме цели 9 гостувания. Важното е, че успяхме.

- Как се почувствахте след загубата с 0:3 от "Янтра", когато феновете вече чакаха промоция?

- Бях спокоен. Знаех, че е неизбежно влизането ни в елита. Трябваше ни една победа в 3 кръга, която постигнахме в Симитли.

- Вече казахте, че целта ще е място в Топ 6. Не е ли висока за новак?

- Не, не е. Ние сме "Локо" (Сф) и целите са високи. Няма как да живуркаме.

- Колко пари дадохте, за да върнете „железничарите“ там, където им е мястото?

- Всичко сме сметнали – колкото сме дали, сме дали. Гледаме само напред и за бъдещето на "Локо" (Сф). Разберете, още не мога да се зарадвам. Не знам защо така.

- Работите ли по селекцията?

- Разбира се. Но за нас остават 2 кръга. Нека изтрезнеят момчетата, както се казва (смее се). Ще видим какво ще се случи с играчите от другите отбори, ще видим какво има на пазара. Наясно сме, че за Първа лига ни трябват попълнения. Макар, че и във Втора лига имаше голяма конкуренция, нямаше лесни мачове. Това е самата истина.

- Ще привличате ли чужденци?

- Ако се наложи, защо не.

- Казахте, че сте бил на път да се откажете на няколко пъти. Какво ви накара да не го правите?

- Имаше лоши реакции на някои от феновете. Казвам някои, защото са малцинство. Но каузата, идеята "Локо" (Сф), ме накара да продължа да работя и заедно с нашия екип – Веско Стоянов, Вальо Николов, Бойчо Величков, Иво Паргов, Иво Котев, постигнахме голямата цел.

- От новия сезон Първа лига ще е с 16 отбора. Одобрявате ли това?

- Знаете ли кое не одобрявам – третия да играе бараж със седмия за Европа. Знаете ли какъв ресурс се хвърля за едно трето място в елита... И да го докараш до един мач, който да реши всичко, е абсолютно незаслужено. Та в една среща се случва всичко. При 16 отбора ще е по-спокойно. Смятам, че "Лудогорец", който е най-добрият отбор у нас, пак ще стане шампион по-рано и пак до края на сезона ще дава шанс на своите момчета от дубъла, които са много качествени. Всеки един формат има своите плюсове и минуси. Това е истината.