Локомотив (Пловдив) записа втори успех от началото на сезона във футболната Първа лига, след като "черно-белите" се наложиха с 2:1 над новака в елита Хебър (Пазарджик) като домакин. Така играчите на Александър Томаш се изравниха по точки с Черно море и Арда на втората позиция във временното класиране с актив от 6 точки, с 1 по-малко от лидера Лудогорец. Хебър пък регистрира второ поредно поражение и остава на 12-то място в подреждането с 3 пункта. Преди срещата част от легендите на домакините бяха почетени по повод 96-ата годишнина от създаването на клуба, предава БТА. 

Двубоят започна по най-добрия възможен начин за отбора на Локомотив (Пловдив), който поведе в резултата още в 33-ата секунда. Бирсент Карагарен се възползва от лошо изчистена топка от Хлеб Бухал, след което овладя, преодоля двама противникови състезатели по левия фланг и центрира по земя в наказателното поле, където Бабакар Дион изпревари Цветелин Тонев и с удар с левия крак намери долния ляв ъгъл на вратата на Петър Дебърлиев. Така белгиецът отбеляза дебютното си попадение в официален мач с „черно-бялата“ фланелка, което се превърна и в най-бързия гол от началото на сезона в Първа лига.

В 17-ата минута гостите от Пазарджик получиха възможност да изравнят резултата. Емануил Манев беше намерен зад гърба на отбраната на Локомотив и шутира по диагонала от границата на наказателното поле, но топката излезе в аут. 

В 23-ата минута играчите на Фулвио Пеа стигнаха и до първия си точен удар. Клаудио Бонани се озова необезпокояван на около 22-23 метра от вратата на Илко Пиргов и стреля, но стражът на „черно-белите“ спаси. 

Три минути по-късно голмайсторът на Локомотив Бабакар Дион можеше да удвои преднината на своя тим. Милош Петрович пробва с глава да намери белгиеца отдясно, защитник на Хебър увисна във въздуха в опита си да пресече подаването и Дион се озова сам срещу Дебърлиев, но ударът му от въздуха премина над напречната греда. 

Положенията пред двете врати продължиха да се редуват. В 32-ата минута беше ред на Хебър да застраши домакините. Капитанът на гостите Цветелин Тонев центрира отляво, топката прехвърли цялата защита на „черно-белите“ и падна на крака на Емануил Манев, който шутира силно от въздуха, но Илко Пиргов изби в корнер. 

В 33-ата минута обаче полузащитникът на Хебър спечели дузпа за своя отбор. Пиер Зебли го фаулира в наказателното поле на Локомотив и главният арбитър Васимир Ел-Хатиб посочи бялата точка. Зад топката застана Тодор Чаворски, който не сбърка, за да изравни. 

Във втората минута от добавеното време на първата част Локомотив можеше отново да поведе в резултата. При бързо разгърната атака на „смърфовете“ капитанът на домакините Димитър Илиев пусна вертикален пас към Георги Каракашев, бившият играч на Хебър пропусна топката и увлече защитник на гостите, освобождавайки пространство зад гърба си за Бирсент Карагарен, който навлезе в наказателното поле, финтира бранител и стреля, но ударът мина встрани от вратата. Така почивката дойде при 1:1.

Втората част започна с поделено надмощие. В 62-ата минута играчите на Александър Томаш получиха шанс да застрашат вратата на Хебър. Бирсент Карагарен стреля опасно по диагонала от границата на наказателното поле, но ударът му прелетя покрай гредата.

Две минути по-късно обаче Локомотив отново поведе в резултата. Голмайсторът за домакините до този момент Бабакар Дион влезе в ролята на асистент. Белгиецът центрира отдясно, слагайки топката на главата на резервата Преслав Боруков и бившият играч на Етър реализира на метър от голлинията. 

В 75-ата минута Бирсент Карагарен отново стреля опасно от около 20 метра, но и този път топката не намери очертанията на вратата на Дебърлиев. 

В ответната атака на Хебър Октай Хамдиев се пребори с Милош Петрович по левия фланг и навлезе в наказателното поле, където от малък ъгъл се опита на преодолее Илко Пиргов, но стражът на домакините се справи. 

До края на мача играчите на Локомотив имаха още няколко добри възможности да реализират трети гол, но не съумяха да ги оползотворят.  

Локомотив (Пловдив) – Хебър 2:1

Голмайстори: 1:0 Бабакар Дион (1), 1:1 Тодор Чаворски (35 дузпа), 2:1 Преслав Боруков (65)

Локомотив (Пловдив): Илко Пиргов, Йосип Томашевич, Райън Бидунга, Мартин Паскалев, Милош Петрович, Георги Каракашев, Пиер Зебли, Димитър Илиев, Бабакар Дион (82-Александър Василев), Ивайло Димитров (51-Преслав Боруков), Бирсент Карагарен (92-Христо Иванов)

Хебър: Петър Дебърлиев, Георги Търтов (79-Мартин Михайлов), Осира Корнел, Пламен Крумов, Хлеб Бухал, Цветелин Тонев, Олекси Лобов, Клаудио Бонани (87-Богомил Божуркин), Емануил Манев (75-Мауро Секейра), Октай Хамдиев, Тодор Чаворски

Снимка: БГНЕС