Ботев (Пловдив) надигра Септември (София) с 3:1 като домакин в мач от 8-ия кръг на футболната Първа лига. „Канарчетата“ стигнаха до успеха с голове на Елвис Ману, Антоан Бароан и Виктор Генев и по този начин записаха първа победа от 7 изиграни мача от началото на сезона. Така „жълто-черните“ се изкачиха на 14-та позиция в класирането с актив от 4 точки. Тимът на Славко Матич пък регистрира 5-то поражение през кампанията и остава 11-ти с 7 пункта.

Още в първата минута Ботев получи възможност да застраши вратата на Димитър Шейтанов. Мохамед Брахими отне отляво в противниковата половина и подаде по земя към Реда Рабей в наказателното поле на Септември. Халфът овладя и опита шут по диагонала, но централният защитник на гостите Иван Арсов блокира неговия изстрел.

60 секунди по-късно домакините отправиха и първи точен удар. Емануел Току се пребори с бранител на Септември по десния фланг и пусна пас към Елвис Ману, който стреля още с първото си докосване от границата на наказателното поле, но право в ръцете на Шейтанов.

В 7-ата минута Ботев реализира попадение, което обаче беше отменено заради засада. Дилан Мертенс изведе Ману зад защитата на Септември отдясно, бившият играч на Лудогорец надбяга бранител на гостите и подаде в наказателното поле към Мохамед Брахими, който от близка дистанция прати топката в мрежата, но след преразглеждане на ситуацията с помощта на ВАР попадението беше отменено заради засада при подаването към Ману.

Натискът на Ботев продължи и в 21-ата минута Току се оказа на стрелкова позиция в наказателното поле на гостите след пас на Бароан, но ударът на ганаеца мина встрани от целта.  

5 минути по-късно „канарчетата“ поведоха в резултата, предава БТА. Елвис Ману получи с гръб към вратата на столичани в близост до централната линия на терена, след което нидерландецът успя да се завърти, освобождавайки се от защитник на гостите, и с мощен индивидуален рейд стигна до наказателното поле на Септември, от където си отвори позиция за стрелба и прати топката неспасяемо в долния десен ъгъл на Шейтанов, за да реализира дебютното си попадение с екипа на „жълто-черните“. 

В 40-ата минута играчите на Желко Копич получиха нов шанс за попадение. Рой Херман центрира в наказателното поле отдясно към Емануел Току, който овладя и подаде към Брахими, след което бившият играч на Пирин (Благоевград) стреля от около 10 метра, но не намери очертанията на вратата на тима от София.

Така почивката дойде при резултат 1:0 в полза на „канарчетата“.

Второто полувреме започна с две възможности за Септември. 

3 минути след подновяването на играта отборът на Славко Матич стигна до първи удар към вратата на “жълто-черните“. Джеймс Ето’o от състава на Ботев сбърка при изнасянето на топката, пасът му беше пресечен от Красиан Колев, след което капитанът на Септември напредна и стреля от около 20 метра, но ударът му бе слаб и не затрудни стража на Ботев. 

В 52-ата минута вратарят на пловдивския тим отново трябваше да се намесва решително. След нова грешка на „канарчетата“ в собствената половина, влезлият като резерва Асен Чандъров шутира коварно от дъгата на наказателното поле към долния десен ъгъл на Ханкич, но австриецът успя да избие в корнер. 

13 минути по-късно Ботев получи първия си шанс за гол през втората част. Реда Рабей центрира от корнер и Димитър Шейтанов увисна във въздуха в опита си да изчисти, топката падна на главата на Елвис Ману, който от малък ъгъл опита да я прати в мрежата на Септември, но стражът на гостите възстанови позицията си и се намеси. 

В 73-ата минута Ботев реализира второ попадение. Рой Херман отне топката в собствената половина, напредна и пусна пас към Антоан Бароан, който се справи с двама защитници на гостите в наказателното поле и стреля по земя с десния крак, преодолявайки Димитър Шейтанов за 2:0.

3 минути по-късно Бароан влезе в ролята на асистент към Виктор Генев за трети гол. След късо изпълнение на корнер французинът центрира в наказателното поле, където капитанът на Ботев изскочи зад защитата и реализира с глава. Ситуацията беше разглеждана близо 4 минути с помощта на ВАР, но в крайна сметка голът беше признат.

В 84-ата минута Септември стигна до почетно попадение. Симеон Александров се откъсна от защитата на домакините отляво, финтира Генев и матира Ханкич за 3:1, като по този начин оформи крайния резултат.

Ботев Пловдив – Септември 3:1

Голмайстори: 1:0 Елвис Ману 26, 2:0 Антоан Барона 73, 3:0 Виктор Генев 76, 3:1 Симеон Александров 84

Ботев: Хидайет Ханкич, Рой Херман, Виктор Генев, Дилан Мертенс (32 - Димитър Тонев), Мохамед Брахими (55 – Николай Минков), Емануел Току (85 - Бисер Бонев), Антоан Бароан (84 - Мартин Секулич) , Джеймс Ето’o, Самуел Супрайен, Реда Рабей (84 - Джаспър ван Хертъм), Елвис Ману

Септември: Димитър Шейтанов, Красиан Колев (63 – Атанас Кабов), Айкут Рамадан, Александър Тодоров (46 - Асен Чандъров), Асен Георгиев, Димитър Костадинов (90+2 - Йоан Гаврилов), Иван Арсов, Мартин Ачков, Мартин Стойчев, Мартин Стоянов (63 - Реди Каса), Симеон Александров 

Снимка: Lap.bg