ЦСКА 1948 прави истински фурор през този сезон. „Червените“ са напът да се преборят за бронзовите медали в шампионата, а ще играят и финал за Купата на България срещу Лудогорец. Клубът почти сигурно ще изпълни основната си цел – участие в евротурнирите.

SportLIve.bg разговаря с изпълнителния директор на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов. Той изрази мнението си за представянето на отбора през тази кампания. Шефът в клуба сподели и плановете за развитие на клуба, както и още по-амбициозните цели за следващия сезон.

Той засегна и темата за Ивайло Чочев и националния отбор на България, както и за офертите към звездата на тима. Началникът при „червените“ изрази мнението си и за евентуално обединение с ЦСКА, както и за продължаващата битката между армейците и Лудогорец за шампионската титла.

-Г-н Гьонов, ще успее ли ЦСКА 1948 да финишира на третото място в класирането в края на шампионата?

- Надяваме се, че ще успеем да запазим преднината си. Наистина в последните мачове резултатите не бяха тези, които очакваме. В интерес на истината обаче играта на отбора се подобрява. Поради тази причина аз съм оптимист, че ще успеем да си завоюваме третото място в първенството и съответно бронзовите медали.

-Какво е мнението и оценката Ви за представянето на отбора до момента и можеше ли да бъде още по-добро?

- Като цяло мисля, че направихме много добър сезон. Изключвам няколко мача, които ни отдалечиха от първите два отбора. Има си обективни и субективни фактори за това. Получихме и някои неприятни контузии на ключови играчи, което не трябва да ни оправдава. Нашите конкуренти също имат проблеми с травми.

Просто трябва да знаем, че навсякъде трябва да сме подготвени с много равностойни футболисти. Смея да твърдя, че играем и един хубав футбол, който е атрактивен за хората, което също е важно да го имаме на предвид.

-Какви са целите на клуба за следващия сезон – още по-високи ли ще са, визирам дори за шампионска титла?

- Естествено, че ще са високи. Но нека да започнем оттук, че все още не сме се класирали за евротурнирите, което е много важно за нас. Участието в Европа ще бъде един от приоритетите. Ще гледаме да продължим, колкото се може по-напред.

Ние ще се опитаме да изградим и надградим нашия отбор. Дали ще успеем да надградим толкова, че да се борим за титлата, не мога да кажа отсега. Но със сигурност това ще ни бъде в целите.

-ЦСКА 1948 е един от клубовете у нас, които наистина правят трансфери, визирам купуване на играчи,а не само привличане на свободни агенти…

- Да, така е. Ние се опитваме да намерим футболисти. Нормално е за българските стандарти приоритетно да търсим свободни агенти, но в крайна сметка, когато има възможности и разумна цена, която може да платим, ще търсим и играчи с трансфери.

Имайте предвид, че и в световен мащаб заради все по-усърдната работа на агентите свободните трансфери започват да имат все по-голяма сила. Можем да видим подобни примери и в Реал Мадрид, който е един клубовете, които изливаха стотици милиони в трансфери. Визирам последните им трансфери на Рюдигер и Алаба. Другите им трансфери са на младоци – Камавинга, Чуамени.

Подобна стратегия се утвърждава вече като тенденция и в световен мащаб.

-Бъдещата Ви стратегия повече български или чуждестранни футболисти ще включва?

- Ние винаги предпочитаме да играем с български футболисти. Дори и по простата причина, че те са тук и ги познаваме. Имаме възможност лесно да проучим развитието им още от техния юношески период и т.н.

При чужденците тези фактори са много трудно проследими. Но трябва да отбележим, че все по-малко стават българите. А качествените родни играчи излизат доста по-скъпо, отколкото някои чужденци, които може би са по-добри и като качество.

-Г-н Найденов често се изказва по казуса с липсата на повиквателна за Ивайло Чочев за националния отбор. Какво е Вашето мнението за непопадането му сред избраниците на селекционера Младен Кръстаич?

- Моето мнение е ясно. Има си национален селекционер и трябва той да си взима решенията. Така той ще си носи отговорността относно това кой е повикан и кой не е. До каква степен трябва да е само националния селекционер и дали трябва да бъде някой от директорите на футболния съюз или дори някаква съвкупност от хора, които да работят и да мислят, това си е тяхна отговорност. Те си носят кръста.

Ивайло Чочев със сигурност е нашият лидер на отбора. Виждате, че е и  топреализатор на първенството. Всички виждат и позицията, на която играе. Той дава едно спокойствие в отбора. Така че дали той ще играе или не в националния отбор, аз не мога коментирам. Но мога да твърдя със сигурност, че е един от най-добрите български футболисти в този момент.

-Има ли предложения или поне неофициални запитвания за Чочев или някой друг от футболистите?

- За Чочев сме имали запитвания и от България, и от чужбина. Последното предложение, което отказахме, беше за 2 млн. евро. Но в крайна сметка, за да се разделим с Иво трябва да имаме сигурност, че ще намерим човек, който да го замести по такъв начин, позволяващ да преследваме целите си.

- Ще кажете ли по-конкретно за офертата за Чочев от 2 млн. евро? Споменахте запитвания и от България, което би трябвало да означава от Лудогорец, нали?

- От Лудогорец многократно са проявявали интерес, като са отправяли и запитвания за него.  Относно предложението за 2 млн. евро говорим за китайския пазар.

-Как смятате, че ще се развие битката за шампионската титла между Лудогорец и ЦСКА?

- Мога да прогнозирам, но самият факт, че 3 кръга преди края няма никаква яснота, а вероятно няма да има и до самия край, повдига нивото на българското първенство. Така че дано всичко да е феърплей и да видим интересни битки до края на шампионата, както в борбата за титлата, така и в тази за евроквотите,  и за оцеляване в елита.

-От чисто спортно-техническа гледна точка кой от двата отбора заслужава повече да е шампион?

-  Не мога да преценя. Според мен Лудогорец имат по-силен състав, но ЦСКА – София видимо играят повече като отбор, по-компактни са. Мисля, че г-н Илич успя да направи много добра работа при тях.

Самият факт, че битката продължава 3 кръга преди края, а през по-голямата част през втория полусезон те водеха в класирането означава, че наистина са се сработили.

И двата отбора имат сериозни спортни активи. Нека да видим какво ще се случи в оставащите мачове. Трябва да бъде проследено с интерес от всички.

-Ако приемем, че в последните години Лудогорец е мерилото в родния футбол, ЦСКА 1948 вече доближава ли се до структура и организация като тази на разградчани, поне в известна степен?

- Лудогорец със сигурност е най-големият пример. Лично аз, а и мои колеги ходим постоянно в чужбина и наблюдаваме и се опитваме да се развиваме. Имахме и тридневен престой в Белград за контрола с Партизан. Разменихме опит с тях. Същото го правим и с други клубове.

Ние се опитваме да се развиваме. Считам, че Лудогорец са все още доста напред в организацията и има още какво да подготвим. В крайна сметка това е отбор, който е играл и в групите на Шампионска лига, а и всяка година играе в групите на евротурнирите.

Ние тепърва започваме. Надявам се догодина да играем в Европа с тази структура, в която сме в момента.

-Как стои въпросът материалната база и инфраструктурата на клуба?

- Опитваме се лека-полека да изграждаме бази, които да отговарят на нивото на отбора, че дори и по-високо. Постоянно правим подобрения по стадиона в Бистрица, където имаме договор за ползване. Използваме и базата на Царско село и сме много доволни от съвместното ни партньорство там.  Част от нашите отбори играят в кв. Требич.

-През годините постоянно се говори за обединение между ЦСКА 1948 и ЦСКА. Работи ли се в момента в тази насока, независимо дали от страна на ръководствата на двата клуба или от „червените“ легенди?

- На този етап мисля, че много сложно би могло да има обединение под каквато и да е форма. Ще се радвам един ден да има обединение на феновете. Но поне на този етап не виждам как ще се случи това.