Селекционерът на българския национален отбор по футбол Любослав Пенев направи любопитен анализ за представянето на Италия, Дания и Чехия на Евро 2012 до момента. Именно тези три отбора ще бъдат съперници на родните "лъвове" по пътя към Мондиал 2014.

"Дори най-претенциозните фенове на играта трябва да са доволни. За разлика от последните няколко големи първенства този път в първата фаза нямаше скучни мачове с пасивност и защитна игра", каза Пенев пред вестник "Труд".

"Кой е очаквал от 24 срещи да няма нито една, която да приключи при 0:0? Определено е интересно и в тази насока очаквам черешката на тортата да са елиминациите, те ще са най-най."

"Съвременният футбол все повече откроява колективните действия и все по-малко отборите зависят от една-две водещи фигури. Да, още Пирло е мозъкът на Италия, Роналдо е козът на Португалия, а Йозил ключовата фигура на Бундестима."

"Звездите са магнит за медиите и феновете, без тях футболът ще е семпла игра, но схемите и тактиката надделяват над индивидуализма", сподели още селекционерът на България.

"Нашите съперници? Можеш да се уплашиш или да се стреснеш, ако не си подготвен за нещо. Аз и моят щаб не сме изненадани от видяното. Респект към Италия, Дания и Чехия безспорно има, но не и страх. Мач с мач не си прилича."

"Ние трябва да се подготвим като отбор, да дадем максималното и да приемем реалностите. Знаем, че няма да е лесно и на терена, и извън него. Далеч сме още от най-добрите образци. Например как датчаните приеха отпадането и като отбор, и като фенове, и като медии."

"Затова и вместо отслабени, излизат достойно и според мен по-силни от европейското. При тях всичко опира до колектива. Не показаха пробойни в тактическата дисциплина в нито един момент. Само надлъгване с тактика на този етап дават шансове срещу тях. При директния сблъсък и Германия на моменти се огъваше."

"Чехите осввен класа показаха и характер. Бяха на кръстопът - отпадане и евентуална турболенция. Но точно тогава станаха като юмрук и срещу Полша действаха перфектно, по най-добрия начин. Сега вече няма какво да губят и освободени психически стават много опасен тим, който може да стигне още по-далеч."

"Италия е постоянна величина, тежка артилерия. Сега пак трудно излезе от групата, а когато това се случи, обикновено "Скуадрата" стига финал. Няма да е изненада, ако това се случи и сега. И няма да е незаслужено."

"Прандели се справя отлично. Реално той прояви вариативност в тактиката с нюанси и в трите мача според съперника. Всеки от тримата нападатели (Касано, Балотели и Ди Натале) вече има по един гол и това им носи както спокойствие, така и самочувствие да продължат да поразяват съперниците."

"А и Буфон на вратата и стабилната защита дават спокойствие за методично налагане в хода на мача на идеите на Прандели", завърши своето изказване Любо Пенев.